Plutajući otpad ugrožava turizam

28.06.2012.

Gornje Drinsko jezero iznad Višegrada

VIŠEGRAD – Direktor preduzeća “Hidroelektrane na Drini” Mile Lakić je rekao da ova firma čini velike napore na čišćenju akumulacionog jezera višegradske hidroelektrane i da je za to formirana posebna služba, prenose agencije.

– Više od 70 odsto plutajućeg otpada stigao je prošle godine iz rijeke Lima, a najveća količina je došla u vrijeme poplave 2010. godine – istakao je Lakić.

Predsjednik Komisije za zaštitu životne sredine opštine Višegrad Strajin Furtula rekao je da je nedavni dolazak plutajućeg otpada nastao nakon remonta Hidroelektrane “Potpeć” na Limu i da je to nedopustivo učiniti u jeku turističke sezone.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović rekao je da ova opština čini sve da Drina bude čista rijeka.

– Mi sufinansiramo projekte nevaladinih i ekoloških organizacija koje se bave ovim problemom, a uskoro će početi realizacija jednog prokograničnog projekta sa opštinom Mojkovac u Crnoj Gori o sanaciji lokalnih deponija – dodao je Popović.

U akciju spasa Drine od plutajućeg otpada uključila se i italijanska organizacija “Okfam” koja povodi projekat “Za bolji status vode rijeke Drine” u njenom slivu u Crnoj Gori, Srbiji i BiH.

Proteklog vikenda u akumulaciju HE “Višegrad” iz rijeke Lim stigle su velike količine otpada koje su rastjerale kupače i ljubitelje ove rijeke, a ražestile turističke radnike Višegrada.