Počinje izgradnja i rekonstrukcija katuna

20.06.2012.

Podrška promociji sistema privatnog/difuznog smještaja u dolini rijeke Drine

FOČA – Projekat „Podrška promociji sistema privatnog/difuznog smještaja u dolini rijeke Drine“ bio je tema današnjeg sastanka kojem su pored predstavnika opštine Foča i italijanske organizacije Oxfam, te NP „Sutjeska“ prisustvovali i predstavnici regije Kalliopolis iz Italije, finansijera projekta. Prije sastanka u zgradi opštine Foča obiđen je dio područja NP „Sutjeska“ konkretno lokalitet Prijevora.

– Projekat praktično počinje danas ovom posjetom predstavnika regije. Glavni partneri koji su uključeni u projekat je udruženje Kallipolis čiji sam ja predstavnik, organizacija OXFAM Italija u Bosni i Hercegovini i opštine Sauris i provincija Gorizia. Projekat predviđa prvenstveno analizu, a zatim i rekonstrukciju katuna koji se nalaze u NP „Sutjeska“ na teritoriji opštine Foča, da bi se stvorile mogućnosti prihvata i da bi se stvorilo mjesto gdje bi eventualni turisti mogli da borave prilikom posjete. Ali pored toga i prvenstveno da bi se ojačalo korištenje i obnovilo korištenje katuna za njihovu glavnu svrhu jer se oni još uvijek koriste za ljude koji borave sa stokom gore. Ovo je pilot projekat koji predviđa i jednu konkretnu realizaciju, odnosno konstrukciju- rekla je Ileana Toscano predsjednica Udruženja Kallipolis.

Za realizaciju ovog projekta zadužen je i Oxfam sa sjedištem u Sarajevu.

– Projekat obnavljanja katuna ulazi u našu strategiju koju mi inače imamo u odnosima za podršku Euroregije Drina i našoj strategiji podrške razvoja ovog teritorija kroz eko – turizam, zaštitu okoline i održive poljoprivreda. Ovaj projekat bi trebao da bude podrška prvenstveno proizvođačima, uzgajivačima koji borave u tim katunima, zatim da ovo bude i jedan pokretač razvoja turizma na ovom području- istakao je Sorinel Ghetau direktor organizacije OXFAM Italija u BiH.

Stefano Lucchini, načelnik opštine Sauris smatra će njihov najveći doprinos ovom projektu biti prenošenje iskustva u ovakvim aktivnostima.

– Mi smo kroz razvoj ovakvog turizma uspjeli da privučemo oko 8000 posjetilaca na našu teritoriju iako smo udaljeni od nekih glavnih područja – izjavio je Stefano Lucchini.

Projekat je vrijedan 100.000 evra.

– Naša namjera jeste da se ovaj projekat proširi na čitavu Drinu i da se strategija razvoja Drine zasniva na principima eko turizma, ruralnog razvoja i sklada sa prirodom. Ovo je prvi pilot projekat na teritoriji BiH, koji promoviše turizam na katunskom području, što je tzv. otvoreni hotel, po dobrim praksama iz sjeverne Italije – mišljenja je načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović.