Pomoć vlade nerazvijenim opštinama u provođenju lokalnih izbora

19.06.2012.

Čajniče

ČAJNIČE –  Ekonomska situacija u Čajniču veoma je teška i ova opština nema novca ni za provođenje lokalnih izbora, zbog čega će joj pomoći Vlada Republike Srpske, izjavila je danas ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Lejla Rešić.”Za provođenje lokalnih izbora izdvojićemo 30.000 KM. Imamo planirana sredstva za tu namjenu, ne samo za Čajniče, već i za slične opštine u Srpskoj”, rekla je Rešićeva Srni.

Ona je naglasila da će Vlada Republike Srpske dodijeliti grant pomoći od 15.000 KM Čajniču, koje je izrazito nerazvijena opština.

Rešićeva je rekla da je ekonomska situacija u ovoj opštini veoma teška jer su preduzeća koja su bila nosioci privrednog razvoja u stečaju, zbog čega je loše i punjenje budžeta.

Načelnik opštine Čajniče Branko Roljić istakao je da je resornog ministra upoznao i o problemu u vezi sa raspodjelom prihoda od PDV-a.

“Imamo problem i mislimo da je nastao 2008. godine kada su i uzimani parametri. Kada smo sagledali koliko dobijaju druge opštine koje imaju iste ili slične parametre, pa čak i manji broj stanovnika, odlučili smo da se žalimo da bi ovaj omjer bio promijenjen”, objasnio je Roljić.

Prema njegovim riječima, opština Čajniče od poreza na dodatnu vrijednost dobija oko 1.200.000 KM, što nije u redu i to bi trebalo promijeniti.

Ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić obećala je da će ovaj problem iznijeti na sjednici Vlade Srpske, da bi Ministarstvo finansija našlo rješenje.