Završni radovi na učeđenju Spomen kompleksa u Starom Brodu

14. juna 2012. 058.ba

Spomen kompleks u Starom Brodu

VIŠEGRAD – Stižu prilozi brojnih darodavaca

Radovi u Spomen kompleksu Stari Brod, koji se podiže prilozima brojnih darodavaca u znak sjećanja na preko 6.000 ubijenih srpskih civila u proljeće ratne 1942. godine od strane ustaške crne legije, odvijaju se iznad očekivanog plana, potvrdio je nadležni paroh, sveštenik Dragan Vukotić iz Višegrada.

-Lokalni put sa Starogorskih stijena na Borikama do Miloševića i Starog Broda, čiju izgradnju finansira Šumsko gazdinstvo „Sjemeć“ iz Rogatice, a radove izvodi preduzeće „Romanijaputevi“ iz Sokolca, biće završen tokom ovog ljeta, kako je i najavljeno, što će za ovdašnje stanovnike, ali i buduće posjetioce ovog vjekovno besputnog kraja biti od velike važnosti, kaže Vukotić.

Nadstrešnica i freskopisanje

Spomen kompleks u Starom Brodu

On dodaje da je završena ljetna nadstrešnica kod Spomen obilježja, kao i prva faza freskopisanja unutrašnjosti Spomen kapele u Starom Brodu.
-Ovaj zahtjevni posao, po projektu Visoke Akademije za umjetnosti i konzervaciju Srpske pravoslavne Crkve iz Beograda izvodi ekipa od pet vrsnih streučnjaka, koje predvodi profesor Goran Janićijević. Prva faza, koja je okončana, koštala je 3.500 evra, a nastavak radova planiran je za kraj avgusta, do kada se nedamo da ćemo uspjeti prikupiti dodatnih 4.000 evra, precizira Vukotić, pojašnjavajući da brojni darodavci za jedan kvadratni metar freskopisanja uplaćuju po 80 evra.

Vukotić ističe da im se sa donacijama za freskopisanje i završetak Spomen kapele u Starom Brodu gotovo svakodnevno javljaju darodavci iz Republike Srpske, Srbije, Austrije, Australije, Švajcarske…

-Uplate se vrše na žiro račun Crkvene opštine Višegrad, otvoren kod Razvojne banke broj: 562-006-00001747-04, kao i devizni račun u za uplate u EUR; USD; AUD; CAD; CHF; DKK; GBP; HRK; HUF; JPY; NOK; SEK, broj: BA395620068086957228, uz obaveznu naznaku „Prilog za Spomen kapelu Stari Brod“, naglašava Vukotić, dodajući da se dodatne informacije mogu dobiti na telefon broj 065-796-626.

Jedinstveno ikonografsko rješenje

Polazeći od značaja mučeničkog stradanja preko 6.000 Srba, u Drinskom kanjonu između Starog Broda i Miloševića, ratne 1942. godine, ikonografija kupole u Spomen kapeli zasnovana je na predstavi Vaznesenja Hristovog, što se povezuje sa sa crkvom Svetih apostola Pećke patrijaršije.

Sjeverni zid naosa prikazuje scene stradanja velikog broja naroda, a na južnom zidu, gdje je ulaz u kapelu, biće oslikane slične scene stradanja Svetog Vukašina iz Klepaca i mučenička smrt Milice Rakić iz Batajnice za vrijeme NATO bombardovanja 1999. godine. Kao što će na sjevernoj strani predstava rijeke Drine povezivati sa scenama stradanja, tako će na kompoziciji sa Svetim Vukašinom slika rijeke Save povezati prikaz jasenovačkog stradanja, dok će u trijumfalnim lukovima biti oslikane scene Srba mučenika kroz vrijeme.

Na zapadnom dijelu unutrašnjosti kapele biće prikazani Sveti car Konstantin i Jelena, a naspram njih Sveti Jovan Preteča i Arhangel Mihailo. U trijumfalnom luku zapadnog dijela biće oslikani portreti mučenika laika, prezvitera i đakona.

Prema projektu Visoke Akademije za umjetnosti i konzervaciju Srpske pravoslavne Crkve iz Beograda ikonografsko rješenje oltara Spomen kapele podrazumjeva slikanje četiri arhijereja liturgičara: Jovana Zlatoustog, Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Atanasija Velikog.

Na zidovima oltarskog prostora, okrenutim prema naosu, povorku će dopunjavati Sveti Sava i Sveti Petar Dabrobosanski, dok će prema trijumfalnom luku biti oslikana loza arhijereja-mučenika: iz perioda rane Crkve-Sveti Ignjatije Bogonosac, Kliment Rimski i drugi, te Srba-Platon Banjalučki, Sava Gornjokarlovački, Dositej Zagrebački, Joanikije Lipovac i ispovednik Varnava Hrostanski, kao i prvomučenik arhiđakon Stefan.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,