Gastrofestival Foča

Opština Foča - 03. jula 2012. 058.ba

Brioni

FOČA – Peti po redu Gastrofestival sinoć je održan na lokaciji novoizgrađenog Akva parka u Foči. Organizator je bila Turistička organizacija opštine Foča, a predstavili su se lokalni restorani, picerije, pekare, slastičarne, a ovogodišnji Gastro upotpunili su i gosti iz susjednih opština Plužina i Višegrada.

– Imamo goste iz opštine Plužine to je restoran Sočica, Udruženje žena Dobruna,  picerije, City poslastičarnica i  istaknuti restorani Brioni, Bukovica , Mocart i ostali. Svake godine veliko interesovanje građana Foče probudi cicvara i kačamak koju sprema restoran Sočica koji već drugu godinu učestvuje na  Gastronomskom festivalu, tako da vidim dosta građana se okupi oko njihovog štanda, dječica oko štanda Mocarta gdje su pice, ostale zezalice sve što im privlači pogled, takođe kolači iz poslastičarnice City, pekare Kroasan.Restorani naravno Brioni su se predstavili baš sa jednom izuzetnom ponudom, isto tako Bukovica, restoran Devetka. Svoju predivnu ponudu su izložila i udruženja: Udruženje pčelara „Polen“, Sportsko ribolovno društvo „Mladica“ , Planinarsko društvo „Zelengora“ – rekla je Dragana Ivanović direktorica Turističke organizacije opštine Foča.

Sočica Plužine

Sekcije žena – kućna radinost „Soko“ iz Dobruna bavi se godinama ručnim radovima, članice njeguju tradiciju a bave se heklanjem, vezom, pletenjem, tkanjem.

– Današnji naš specijalitet su domaće gurabijice, po receptu naših baka istakla je Gospava Milutinović koja na Gastrofestivalu u Foči učestvuje drugi put.

Damjan Kovačević glavni kuvar restorana Bukovica udaljenog od Foče 7 km na pravcu prema Trebinju ističe da je glavni specijalitet restorana Karađorđeva šnicla sa piletinom. – Na štandu imamo riječnu pastrmku, tri vrste pita, domaće uštipke, domaći sir, punjene ražnjiće, rolovanu piletinu. Takođe imamo i našu domaću rakiju – kaže Kovačević i dodaje da će i dalje biti izlagač na ovakvim manifestacijama koje predstavljaju promociju kako restorana tako i grada, ali i ističe da mu je želja da učestvuje a ovakvim i sličnim manifestacijama višeg nivoa.

Bukovica

Nadaleko čuveni fočanski Brioni se nalaze 4 kilometra od Foče prema Pljevljima, to je jedna lijepa mala oaza smještena na ostrvu rijeke Ćehotine.

-Tu će vas dočekati osoblje sa specijalitetima sa roštilja, jela po narudžbi, ribe, čorbe, jela ispod sača tradicionalna. Specijalitet kuće motel Brioni je epigram za četiri osobe. Zajednički specijalitet je prasetina dimljena i poslije je radimo ispod sača, rekao je Marijan Tešević instruktor kulinarstva za osuđena lica koji se ovim poslom bavi više od 30 godina.

A redovni učesnik Gastrofestivala je i pekara Kroasan.

– Dolazimo već četvrtu godinu zaredom na Gastro fest, nudimo naše proizvode bureke, pite sa sirom, zeljem, krompirom, kroasane kako ražene tako i bijele. Postojimo već dvanaest godina. Večerašnji specijalitet mislim da je prvenstveno burek, ali takođe i hljebovi i kroasani – navela je Vjekoslava Grubačić.

Milena Šain iz slastičarne City kaže da je zbog vremenskih uslova pripremila uglavnom specijalitete koji mogu da izdrže ovako visoke temperature.

Slastičarna City

– Imamo torte, hormašice, tulumbe, gurabije – kaže Šainova.

– Dva nacionalna jela koja smo pripremili danas su cicvara i kačamak smočani na pivski način. Cicvara se spravlja od kajmaka iz mješine, kukuruzno i pšenično brašno i domaći sir. Narednih godina ćemo rado nastaviti naše učešće na Gastro festu, ako nas budete pozvali – istakao je Žarko Doderović kuvar restorana Sočica iz Plužina.

Prvi put na Gastrofestu je restoran Devetka.

– Bavim se ugostiteljstvom već dvadeset osam godina. Moj specijalitet kuće je Drinski splav, koji nije postojao na ovim područjima, to je lično moj specijalitet. Ja podržavam Gastro i Foča ima budućnost za ugostiteljstvo zahvaljujući rijekama i planinama, rekao je Spasoje Radanović vlasnik restorana Devetka i Majnex-Riblji restoran Mladica smješten odmah uz obalu rijeke Drine radi već tridest godina, i uz Brione je najstariji fočanski restoran.

– Specijalitet nam je riba, splavovi i ostala sva jela koja su na menijima. Splav nam je specijalitet kuće. Za turiste bih poručio da samo dođu da vide terasu, rijeku Drinu i ništa više, samo da uživaju – navodi Rade Grubač vlasnik Ribljeg restorana Mladica.

Ilija Ćosović, predstavnik Poljoprivrednog gazdinstva Eko produkt iz Foče, kaže da je na Gastrofestivalu četvrtu godinu zaredom, a da su redovni učesnici na ovakvim i sličnim manifestacijama u regiji i šire.

– Podržavamo svake godine manifestaciju, izlažemo svoje domaće, organske proizvode, prerađevine od voća i povrđa, sušeno voće, ljekovito bilje i gljive uglavnom sve iz prirode što se može na selu pronaći – kaže Ćosović iz fočanske Mjesne zajednice Kozja Luka.

Kud Foča

A posebnu pažnju posjetilaca imao je štand Sportskog ribolovnog društva „Mladica“.

-Večeras izlažemo ribu sa tanjirače i riblju čorbu. To su naši tradicionalni specijaliteti. Svake godine smo na Gastru i vrlo smo posjećen štand, imamo šta da pokazemo, imamo čine da se pohvalimo, mi uživamo u ljepoti Drine i njenih pritoka, tako da spajamo i sport i turizam – ističe Vasilije Čančar predsjednik Udruženja.

– Degustirao sam nekoliko vrsta jela, sva su jela mnogo dobra, ukusna domaća, vidi se da je kvalitet, nema dalje. Svake godine prisustvujem Gastru, rekao je Fočak Vaso Blagojević.

Kud Vila

I ovogodišnji Gastrofestival opravdao je očekivanja i epitet jedne od najposjećenijih i najinteresantnijih manifestacija u Foči. A kako promociju domaće hrane i domaćih proizvoda prati muzika i pjesma, sinoć su nakon završetka Gastrofestivala na Ušću prvi put zajednički nastupila dva fočanska kulturno – umjetnička društva „Vila“ i prošle godine osnovano „Foča“. Predstavili su se sa po dvije koreaografije od najmlađih do najstarijih ansambala, te pjesmama u izvođenju etno grupa koje rade u okviru društava.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,