Osipi i stomačne tegobe muče pacijente

Agencije - 31. jula 2012. 058.ba

Pedijatar

FOČA – Pored svakodnevnih slučajeva malaksalosti, sunčanice i jake glavobolje, u bolnicama u Foči i Gradišci povećan je broj pacijenata koji se javljaju zbog različitih infekcija i alergijskih reakcija.

Zbog visokih temperatura i velike izloženosti suncu sve su češći pacijenti sa crijevnim i kožnim infekcijama.

– Crvenilo kože, alergijske reakcije i crijevne infekcije praćene povraćanjem i dijarejom su u porastu. Alergije su uglavnom na sunce i polen, a crijevne su u direktnoj vezi sa izlaganjem suncu i sunčanicom, čak i zagađenom vodom i neispravnom hranom – rekla je doktor medicine u fočanskom Domu zdravlja Snežana Mastilo.

Kao i u svakom ljetnom periodu, muku muče hipertoničari i astmatičari.

– Veliki je broj osoba sa naglim skokovima pritiska, zatim hroničnih bolesnika, ali i astmatičara koji imaju napade gušenja, posebno noću. Ono što je karakteristično za ovo ljeto je to da je povećan broj pacijenata sa ujedima mušica, osa i pčela – rekla je Mastilo.

Na Dermatološkom odjeljenju u fočanskoj bolnici kažu da su kožne infekcije uobičajene za ovo doba godine.

– Oštećena koža od sunca podložna je infekcijama jer su bakterije prisutne na koži – kažu na ovom odjeljenju.

Specijalista dermatologije Slavka Gavrilović kaže da je protekli mjesec primjetan broj hospitalizovanih pacijenata sa ujedima insekata.

– Ujedi su bili praćeni jakom reakcijom, pa smo ih morali primiti na hospitalizaciju da ih ispratimo, i takve pacijente i dalje očekujemo. Infekcija zagađenom vodom je bilo u nekoliko slučajeva – rekla je Gavrilovićeva.

Pune ruke posla imaju i ljekari u službama hitne pomoći u Gradišci, u kojima je broj pacijenata udvostručen. Zbog temperatura koje prelaze 37 stepeni Celzijusa najviše pate hronični bolesnici, ali ni ostali nisu pošteđeni.
Ljekari kažu da ovakve vremenske prilike ne prijaju ni osobama koje su zdrave i nemaju nikakvih smetnji, što su im potvrdili brojni pacijenti.

– U prosjeku smo imali od 40 do 50 intervencija zbog vrućina i to je mnogo u odnosu na broj stanovnika Gradiške. Ovih dana se broj intervencija povećao na 85 pacijenata, a najčešći simptomi su alergijske reakcije, povišena temperatura i stomačne tegobe – kazali su u Hitnoj službi.

Mališani koji su se prethodnih dana kupali u rijeci Bosni napunili su čekaonice u šamačkom Domu zdravlja žaleći se na jake bolove u uvu, dijareju i povraćanje praćeno visokom temperaturom.

Ovo su potvrdili u pedijatrijskoj službi naglašavajući da je naglo povećan broj djece sa upalama slušnih kanala. Pedijatar Milica Vuković kaže da je to naročito primijećeno kod djece koja su se u proteklom periodu kupala u rijekama, posebno u Bosni.

– Nalazi su pokazali da je kod nekolicine njih prisutna i bakterija, što je dodatan problem – rekla je Vukovićeva.

U domovima zdravlja u Banjaluci i Prijedoru su nam rekli da broj pacijenata nije uvećan.

Trovanje i opekotine

Na Infektivnom odjeljenju u fočanskoj bolnici zabilježen je slučaj trovanja hranom koji je zahtijevao hospitalizaciju, a broj pacijenata sa zadobijenim jakim opekotinama veći je nego ikada.

– Javljaju se pacijenti sa teškim opekotinama od sunca, čak u tolikoj mjeri da smo neke od njih morali uputiti na dalje intervencije čak kod hirurga. Opekotine takođe pogoduju infekcijama, a toplota i vlaga razvoju mikroorganizama, bakterija, virusa i gljivica – upozorila je Mastilo.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,