Popović obišao gradilište crkve brvnare

02.08.2012.

Tomislav Popović obišao crkvu brvnaru u selu Bijela

VIŠEGRAD – Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović obišao je danas gradilište crkve brvnare u selu Bijela koju gradi bratstvo familije Tasić i ocijenio da je riječ o objektu od velikog vjerskog i turističkog značaja za opštinu.

„Crkve su posebne građevine koje se grade jednom i traju vijekovima, pa je i ova svetinja, koju gradi bratstvo Tasića, objekat od velikog vjerskog i turističkog značaja za opštinu koja njene graditelje pomaže da istraju u svom naumu“, rekao je Popović, ističući da je istorijski čin prisustovati rađanju pravoslavne bogomolje neobičnog izgleda i arhitekture.

On je dodao da se i na ovaj način vraća život u skoro zamrla sela, jer će crkva kao svetionik oko sebe okupljati i Tasiće i njihove goste i vjernike, a zadatak lokalne zajednice je da obezbijedi kvalitetnu infrastrukturu u sva sela i njihove zaseoke.

Crkva brvnara u selu Bijela

Graditelji su načelnika informisali da se crkva pravi od lučevnih brvana iz kuća domaćina Tasića u kojima su generacije živjele više od 150 godina.

„Svi oni koji su darovali svoje stare kuće za gradnju hrama na Četvrtom Saboru Tasića 26. avgusta dobiće komadić lučevine od brvana sa njihovih starih kuća koji će ih na simboličan način podsjećati na njihova i ognjišta njihovih pradjedova“, poručili su predstavnici ove familije.