Razbuktava se šumski požar na teritoriji opštine Novo Goražde

31.08.2012.

Požar

NAJTEŽE NA TREBEŠKOM BRDU

NOVO GORAŽDE – Situacija sa šumskim požarima na području opštine Novo Goražde dodatno se iskomlikovala zbog pojačanog vjetra i velikih dnevnih temperatura, koje razbuktavaju vatrenu stihiju, potvrdio je načelnik ove opštine Dalibor Nešković.

-Vatra gori u Mjesnim Zajednicama Podkozara, Ustiprača i Trebeško Brdo. Najgora situacija je u Mjesnoj Zajednici Trebeško Brdo, na lokalitetu Zapljevac, oko repetitora Lokve, gdje požar prijeti da ugrozi povratnička sela i sam repetitor, naglasio je Nešković.

On dodaje da je neprekidno na terenu jedinica vatrogasne službe iz Novog Goražda, koja je uz dobrovoljnu pomoć kantonalne policije Bosansko – podrinjskog kantona Goražde i pripadnika Oružanih Snaga BiH djelimično lokalizovala ovaj šumski požar.

-Situacija oko gašenja je dodatno otežana zbog nepristupačnog terena i velikog broja neeksplodiranih minsko-eksplozivnih naprava i blizine minskih polja, zaostalih iz proteklog rata, upozorio je Nešković.

U gašenju šumskog požara učestvuju i mještani Mjesne zajednice Trebeško Brdo i okolnih sela.

Iz Novog Goražda upozoravaju da vatra prijeti da se proširi prema teritoriji opštine Čajniča, zbog čega je upućen apel za hitnu i dodatnu pomoć Oružanih Snaga BiH i Civilne zaštite Rerpublike Srpske u ljudstvu, gorivu, te angažovanju helikoptera za gašenje iz vazduha, jer se radi o nepristupačnom terenu.