Stižu gosti iz cijelog svijeta

Glas Srpske - 31. avgusta 2012. 058.ba

Foča

FOČA – Turizam u Foči je u usponu što pokazuje podatak da je ovu opštinu tokom godine posjetilo više hiljada stranih turista među kojima su, osim iz regiona, bili i gosti iz Engleske, Švajcarske, Amerike, Italije i Austrije.

Turisti se u gradu najviše zadržavaju dan ili dva, a sve je više onih koji cijeli vikend provedu u Foči.

– Turistima je najinteresantniji Nacionalni park “Sutjeska”, zatim tu su i rijeke Tara i Drina, pješčane piramide, planine, jezera na Zelengori, ali i sam grad. Mi im nudimo mape i dodatne informacije, jer žele sami da se upuste u obilazak. Veliko je interesovanje za prirodne ljepote – kaže Sonja Pavlović iz Turističke organizacije Foča.

Pavlovićeva dodaje da nemaju precizan podatak o broju posjeta turista, ali da je u pitanju više hiljada.

– Pretežno su to mlađi ljudi, bračni parovi, grupica omladine, ali ima i starijih. Najviše se oduševljavaju domaćom hranom, dok još nije uveliko zaživjela prodaja suvenira – kaže Pavlovićeva.

Iako i dalje rafting-kampovi ubjedljivo vode po primamljivosti turistima, ove godine kulturno-istorijske znamenitosti nisu više u njegovoj sjeni.

– Za nepuna dva mjeseca Muzej “Stara Hercegovina” posjetilo je oko 500 stranih turista, što je zaista veliki značaj. To su pretežno stranci u parovima ili grupica od troje do četvoro ljudi koji se najviše interesuju o istoriji grada, pogledaju izložbu “Foča kroz vijekove”, etnografske postavke i neizbježnu izložbu o NOB-u. Za razliku od prethodnih godina, ovo ljeto turisti ipak “silaze” u grad – kaže kustos fočanskog Muzeja Dragica Ćurčić.

Kada su u pitanju noćenja, strani gosti najviše borave u hotelu “Mladost” u Nacionalnom parku “Sutjeska”, rafting-kampovima, ali i motelu “Brioni”.

– Ova godina mnogo je bolja od prethodnih. Do sada je u našem hotelu zabilježeno više stotina noćenja stranih turista, precizan podatak imaćemo krajem sezone, ali smo veoma zadovoljni. Turisti su najviše okrenuti šetnjama po planinama i prašumi Perućici koja se nalazi u sklopu našeg parka, biciklizmu, planinarenju – zadovoljan je direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Zoran Čančar.

Utisci turista

Slavko Šipčić iz Herceg Novog u Foči boravi već pet dana. Kaže da odavno nije bio oduševljeniji manjim gradićem.

– Ovdje je sve u prirodnom skladu. Obišao sam pješčane piramide i zastao pred tim čudom. Kupao sam se u rijekama, otišao na jednodnevni rafting, na Tjentište, a što se tiče restorana oduševljen sam uslugom motela “Brioni” – kaže Šipčić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,