Bunarom i lokvama do vode

Opština Rogatica - 04. septembra 2012. 058.ba

Voda

ROGATICA – Šta znači nemati vode za piće i napajanje stoke najbolje znaju žitelji sočičkog područja. Odvajkada je u ovom kraju sa 13 sela podno planine Gosina jeftinija, i prije će je namjernik dobiti, čaša mlijeka nego čaše vode.

– Otuda, kazuje predsjednik Mjesne zajednice Stjenice Nenad Hršum, nije ni čudo što se svaka akcija na pokušaju povećanja količina vode u ovom kraju zdušno podržava. Tako je bilo i sa kopanjem i zidanjem novog bunara u Batovskom polju na zemljištu koga je poklonio Rifet Hadžihasanović, profesor iz Sarajeva, a koji je rođen u sočičkom selu Batovo.

Odlučili Sočičani, i Srbi i Bošnjaci povratnici i oni koji su rasuti diljem svijeta, da novim bunarom, uz postojeće Vrbovik, koji datira još iz turskog doba, i Latkovica iz koje je izvađena prva kanta voda davne 1952., ali oba malog kapaciteta, dođu do još vode koja ovdje život znače i za ljude i za stoku. Nakon što su „stručnjaci“ rašljama locirali vodu u sjeveroistočnom dijeli Batovskog polja, Zoran Ješić je svojim rovokopačem počeo tragati za vodom. Na opšte zadovoljstvo već na dubini od 3,5 metara potekla je voda. Zadovoljstvo je bilo veće što je i u ovom ekstremno sušnom periodu godine vode bilo u sasvim dovoljnim količinama.

– To je dalo veliki podstrek i kopanje je nastavljeno. Na kraju petog metra stali smo se sa kopanjem. Za dalje kopanje nije bilo potrebe jer je vode bilo dovoljno da počne gradnja bunara. Slijedilo je širenje bušotine i priprema za početak zidanja, priča Hršum.

Vijest da se došlo do vode i da počinje zidanje bunara bilo je dovoljno da se predsjedniku MZ Hršumu počne javljati i staro i mlado željno da pomogne na bilo koji način.

– Za osam dana, kazuje Hršum, koliko je trajalo kopanje i zidanje bunara širine četiri sa pet metara i pet metara dubine, svaki dan je radilo od 15 do 40 Sočičana. Uz one koji žive na ovom području, dolazili su i Sočičani iz Rogatice, Sarajeva, raznih krajeva BiH i Srbije, pa čak i iz Beča i Njemačke.

– Radilo se udarnički. Iako je tri dana postio ramazanski post Fikret Puhalo zidao je bunar po cijeli dan, dodaje Hršum. Drago i Slavko Purković sa po dva sina, nisu se odvajali od bunara i tako redom.

Pomoć Sočičanima došla je i od opštine i načelnika Radomira Jovičića. Ništa manje vrijedna nije bila ni pomoć ŠG „Sjemeć“, koji je uz podizanje bunara pomogao i u čišćenju pet seoskih lokvi i sočičkog „jezera“ koje će kad se napuni vodom, koja u njega pritiče i u ove sušne dane, moći da napoji svu stoku ovog kraja, a njen broj nije mali. Samo sitne stoke, računa se, da je u Batovskom polju svaki dan najmanje hiljadu grla. Stado Slavka Purkovića broji preko 380 grla sa kojim misli da uđe u predstojeću zimu. Fikret Puhalo će zazimiti 110 priplodnih ovaca, 20 koza i 21 govedo. Sličnih domaćina u ovom kraju ima još, kazuje Hršum.

KAPACITET 60 KUBIKA

Koliko su Sočičani unijeli entuzijazma i dobre volje u izgradnju novog bunara čiji kapacitet je 60 kubnih metara i koji za 24 časa akumulira novih 15 kubika vode, vidi se i po tome da je svakog dana njegove izgradnje na ražnju okretano najmanje po jedno jagnje trošeno uz domaću mučenicu i pivo koje je teklo kao i voda u njihovom bunaru. Tako je bilo i na dan njegovog završetka, prošle nedelje, 2. septembra, kada su na skromnu svečanost pozvali i najveće donatore – načelnika opštine Radomira Jovičića i direktora ŠG „Sjemeć“ Milorada Jagodića.

– Voda iz ovog novog našeg bunara već je stigla u veliki broj domaćinstava. Preko 40 cisterni distribuirali smo najugroženijim porodicama za koje je troškove goriva snijela opština. Kolika je to pomoć ovim porodicama vidi se po tome da cisterna vode koja dođe iz Rogatice košta najmanje 120 maraka, reče Sočičanim Drago Purković.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,