Glavna ulica posvećena „Mladoj Bosni“

SRNA - Radoje Tasić - 09. septembra 2012. 058.ba

Liberman u Andrićgradu

ANDRIĆGRAD – Srpski režiser Emir Kusturica potvrdio je da će se glavna ulica u Andrićgradu zvati „Mlada Bosna“, poručivši onima koji ovu organizaciju, kojoj je pripadao i Ivo Andrić, nazivaju „nacionalističkom“ da istorija govori da su njeni članovi bili i Srbi i muslimani, pa čak i Hrvati.

Govoreći o namjeni zgrada u Andrićgradu, Kusturica je naveo da je odlučeno da se umjesto robne kuće, koja je bila predviđena, taj funkcionalni prostor iskoristi za Akademiju lijepih umjetnosti.

„Planiramo da se na njoj osnuje osam katedri od režije do muzike, a da već naredne godine u nju upišemo oko stotinu sudenata“, rekao je Kusturica.

Spremna za useljenje je i prostorija knjižare koja će se, kako kaže slavni režiser, zvati „Ili, ili“.

„Manje je poznato da je pisac Ivo Andrić, kome je Andrićgrad posvećen, crpio svoj egzistencijalni pogled na svijet iz djela danskog filozofa (Sergeja) Kejrkegora pod nazivom `Ili, ili`“, kaže Kusturica.

Liberman u Andrićgradu

U knjižari se nalazi veliki drveni sto, police za knjige i prostor za vinske flaše.

„Vino i knjige su povezani umjetničkim nitima tako da će se ovdje, osim knjiga, moći kupiti i mnoga domaća i svjetska vina“, dodaje Kusturica.

Slavni režiser i graditelj Andrićgrada tvrdi da će multipleks bioskopa biti otvoren 5. oktobra.

„U njemu će se moći gledati filmovi na najvišem tehničkom i svjetskom nivou u salama koje se u Parizu već akustički obrađuju“, kaže Kusturica.

Ovakvim kinom Višegrad će biti izjednačen sa najvećim svjetskim centrima, zaključuje Kusturica.

Liberman u Andrićgradu

Za Kusturicu je ponos Andrićgrada zgrada pozorišta koje će biti otvoreno 2014. i u njemu i istovremeno u Parizu će se igrati opera „Na Drini ćuprija“ koju će on režirati.

„To će biti kulturna vikend ponuda Andrićgrada“, kaže Kusturica.

Monumentalna zgrada opštine na Trgu Nikole Tesle je skoro završena, nedostaje samo još hrastov pod na prvom spratu i rasvjeta oko nje.

U glavnoj ulici će se nalaziti buregdžinica, ćevabdžinica, zlatara, picerija, kafić i pekara, kako kaže Kusturica, po svjetskim uzorima.

Obložene su zgrade kamenom u kojima će biti i banka i Telekom, a kod zgrade Studenskog doma gradi se pivnica u kojoj će se moći kupiti i popiti pivo od 28 najčuvenijih pivara u svijetu.

Na optužbe protivnika Andrićgrada i njega lično, Kusturica u svom maniru odgovara: „Ko mene kamenom ja njega gradom“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,