„Ljubav i rat“ – tri priče o jednoj sudbini

SRNA - Radoje Tasić - 26. septembra 2012. 058.ba

Emir Kusturica

ANDRIĆGRAD – Prvi igrani film iz Republike Srpske koji će se pojaviti na Kanskom festivalu 2014. godine biće „Ljubav i rat“, po scenariju i u režiji Emira Kusturice, koji će biti i glavni gumac i producent ovog filma.

Kusturica je eksluzivno za Srnu otkrio da će se film sastojati od tri metaforičke priče.

Prva priča govori o vojniku u jednoj zemlji, u jednom ratu, čiji je zadatak da u selu nabavlja mlijeko i na magarcu ga doprema do svojih saboraca.

On usput susreće zmije koje je u početku pokušavao da nahrani mlijekom. One su bile nepovjerljive ali su na kraju prihvatile i mlijeko i vojnika.

Dolazi kraj rata. Vojnik još jednom odlazi po mlijeko , ali ga zmija napadne. On je u borbi pobjeđuje i odlazi u svoje selo gdje zatiče stravičan prizor – svi stanovnici su zaklani.

U drugoj priči govori se o ženi koja je vojniku davala mlijeko. Ona je trebalo da se uda, ali na svadbu upada protivnička vojska i ubija sve svatove i goste. Žena u očajanju skače u bunar, ali je vojnik spašava i oni bježe pred napadačima . Tokom potjere djevojka se žrtvuje za svog spasioca, ulazi u minsko polje i gine.

U trećoj priči bivši vojnik je pustinjak i monah, koji, kada završi svoje dnevne obaveze , natrpa ruksak kamenom i s njim se penje na vrh kamenite litice da bi ga istresao.

„Taj treći dio priče već je snimljen u Hercegovini u okviru projekta `Pravoslavlje` i mnogi gledaoci su ga vidjeli. Kompletnih 15 minuta filma biće premijerno prikazano 5. oktobra u Andrićgradu, kada će ovdje biti priređena svečanost povodom otvaranja nekih objekata“ – rekao je Kusturica.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,