Mašić: Sarajevo neće biti bliže od Banjaluke

05.09.2012.

Radisav Mašić

FOČA – Kandidat koalicije SNSD-SDS za načelnika opštine Foča Radisav Mašić izjavio je da će se koncept nove vlasti za razvoj opštine zasnivati na što tješnjoj i boljoj saradnji sa Vladom, predsjednikom, svim institucijama Republike Srpske i da u politici koju će voditi “Sarajevo neće biti bliže od Banjaluke”.Mašić je rekao da je najveći problem Foče samoizolacija, u koju je Foča samu sebe dovela i koja nema saradnju sa Vladom i predsjednikom Republike Srpske, dok aktuelna lokalna politika nastoji da takav odnos zadrži i osnaži.

“Uspostavićemo blisku i tijesnu saradnju sa svim institucijama Republike Srpske, Vladom Srpske, otvorićemo opštinu i omogućiti našim privrednicima da, ravnopravno s drugima, konkurišu za sredstva razvojnih fondova, pomagati im da se razvijaju i da zapošljavaju nove radnike”, rekao je Mašić za “Novi reporter”.

Prema njegovim riječima, podaci koje su objavili nezavisni izvori, a koji pokazuju da u Foči 72 odsto stanovnika živi na ivici egzistencije, najbolja su ilustracija realnog stanja u ovoj opštini.

“Rješavanju ovog problema mi ćemo pristupiti krajnje odgovorno i pošteno. Obezbijedićemo najpovoljnije uslove za potencijalne investitore, a u lokalnom budžetu namjenska sredstva za snažniju podršku zapošljavanju, podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i svima koji se opredijele da od poljoprivrede žive i prehranjuju porodicu, pomoći ćemo da u tome uspiju. Stimulisaćemo udruživanje u drvopreradi, građevinarstvu, turizmu”, rekao je Mašić.

On je dodao se značajne razvojne mogućnosti zasnivaju na prirodnim resursima opština, prije svega, na Nacionalnom parku “Sutjeska”, koji nije iskorišten, te da će u saradnji sa Vladom biti urađena strategija razvoja turizma na području opštine.

“Nacionalni park `Sutjeska` dobiće na značaju završetkom dionice magistralnog puta preko Čemerna, jer će preko Tjentišta ići najfrekventnija i najkraća veza od Srbije prema moru”, najavio je Mašić.

Govoreći o podršci bošnjačkog biračkog tijela i zapadnih ambasada Krsmanoviću, Mašić je rekao da su Bošnjaci na prošlim izborima dali bezrezervnu podršku aktuelnom načelniku i da je pred ove izbore povećan broj Bošnjaka koji dolaze da se registruju u Foči.

“Da li će to biti važno Krsmanovićevo glasačko tijelo ne znam, ali je na mjestu i pitanje: zašto Bošnjaci ne bi glasali i za drugu opciju, pogotovo što su se u proteklih osam godina uvjerili da obećanja koja su im data nisu ispunjena. Kada je riječ o drugom `stubu` podrške aktuelnom načelniku, nadam se da će `misionarenja` pred ove izbore biti manje”, rekao je Mašić.