Počeo Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske

SRNA - Radoje Tasić - 27. septembra 2012. 058.ba

Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske u Višegradu

VIŠEGRAD – Predstavom „Šine“, u izvođenju glumaca Fakulteta umjetnosti iz Prištine, sinoć je u Višegradu počeo 12. Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske. Predstavu „Šine“ režirao je Aleksandar Đinđić, a tekst je napisala Milena Marković. „Šine“ su priča o generaciji koja je svoje rane dvadesete provela u izloaciji i bila okružena dnevno-političkim ratnim temama.

Festival, koji će trajati do 30. septembra, otvorila je pomoćnik ministra prosvjete i kulture Srpske Irena Soldat-Vujanović, koja je naglasila da je kulturna manifestacija „Višegradska staza“, u okviru koje se festival održava, doživjela u posljednje vrijeme preporod zahvaljujući Ministarstvu i opštini Višegrad.

„Punih 12 godina Ministarstvo podržava omladinska pozorišta, a posljednjih godina lokalne zajednice se otimaju da se u njima održavaju festivali. Već sada se zna da će se naredne manifestacije održati u Prnjavoru i Modriči“, rekla je Soldat-Vujanović, koja smatra da je važno da se omladina iskaže i na ovaj način.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović podsjetio je da je „Višegradska staza“, kulturna manifestacija posvećena Ivi Andriću, počela u junu, a završava se početkom oktobra Simpozijumom o Andrićevom romanu „Na Drini ćuprija“.

„Ovaj festival je još jedan u nizu kulturnih događaja u Višegradu kojim se daje podrška mladoj generaciji, posebno nadarenim dječacima i djevojčicama koji svoje znanje i umijeće iskazuju i na pozorišnim daskama“, rekao je Popović.

Na festivalu će biti izvedeno 12 pozorišnih predstava mladih stvaralaca iz Novog Grada, Banjaluke, Zvornika, Doboja, Novog Sada, Prištine, Prnjavora, Laktaša, Višegrada i Nove Varoši.

Predstave se igraju u Domu kulture, sceni Srednje škole i u Andrićgradu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,