Pomoću stručnih savjeta do bezbrižnog djetinjstva

Glas Srpske - 03. septembra 2012. 058.ba

Centar za mentalno zdravlje

FOČA – Zorica Simović iz Foče dugo vremena morala je da putuje 300 kilometara u Banjaluku kako bi pružila adekvatnu ljekarsku pomoć svom dvoipogodišnjem sinu Đorđu koji od trećeg mjeseca ima problema sa epilepsijom. Otvaranje Centra za mentalno zdravlje u okviru fočanskog Doma zdravlja Zorici je olakšalo život, a malom Đorđu pružilo šansu za oporavak i srećnije djetinjstvo.

– Imam blizance Đorđa i Anđelu, Đorđe je od trećeg mjeseca, kao beba, počeo da ima epileptične napade. Morala sam putovati u Banjaluku, nekad i dalje zbog njegove rehabilitacije. Ovaj centar u Foči mi je dosta pomogao. Đorđe je zahvaljujući radu sa njim prije mjesec dana napravio svoje tek prve korake. Ovo mi mnogo znači, skratilo mi je muke – priča Simovićeva.

Osim Đorđa u Centru za mentalni razvoj u Foči još je djece sa poremećajima u psiho-morotnom razvoju. Defektolozi pojašnjavaju na koji način im pomažu.

– Mi ovdje dajemo defektološku procjenu djetetu, odnosno šta je to što mu fali u psihomotornom razvoju, i na osnovu procjene počnemo sa tretmanima. Konkretno kod Đorđa koji ima Vestov sindrom, i tek je sad prohodao, radili smo na motorici, a u idućem periodu radićemo na kognitivnom razvoju, kao i sa njegovom sestrom Anđelom – kaže Snežana Golijanin, defektolog u Centru za mentalno zdravlje, koji postoji tek godinu dana.

Iako su relativno mlad Centar, građani su prepoznali njegovu uslugu, kvalitet i neophodnost.

– U jednom smo usponu, stanovnici su nas prepoznali, imamo šestoro djece koja redovno i svakodnevno dolaze. Dolaze nam i djeca iz Čajniča, sada nastojimo da i iz Rudog prevozom omogućimo dolazak. Nedavno sam se edukovala i za nove bihejvioralne metode, koje ćemo početi primjenjivati, pa očekujemo još korisnika – dodaje Golijaninova.

Zavisno od potrebe i problema korisnika u liječenje se uključuje i psiholog.

– Najviše se te usluge odnose na procjenu intelektulanih sposobnosti, kod djece i odraslih, zatim opservacija djece kroz igru, procjena profila ličnosti, savjetodavni rad sa roditeljima – pojašnjava psiholog u Centru, Dragana Drekalović.

Jedini nedostatak Centra za sada su mali prostor i nedovoljna oprema.

– Zbog toga smo aplicirali prema Ministarstvu zdravlja preko kojeg smo došli u kontakt sa Vladom Švajcarske koje je generalni sponzor svih ovakvih centara u BiH, i očekujemo od njih donaciju oko 70.000 maraka pomoću koje ćemo adaptirati postojeći prostor i dobiti kompletnu infrastrukturu – rekao je direktor fočanskog Doma zdravlja u čijem okviru se Centar nalazi Ilija Golijanin.

Psihijatar

Centar za mentalno zdravlje uskoro će dobiti i specijalistu psihijatrije čime će, kako kažu zaposleni, kompletirati svoju uslugu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,