Prvi stanari stižu sljedeće godine

03.10.2012.

Gradnja

FOČA – Prva faza izgradnje studentskog doma u Foči, čija je vrijednost oko dva miliona maraka, biće završena u decembru, a prve stanovnike dom bi trebalo da primi početkom sljedeće akademske godine.

– Iduće godine u ovom periodu očekujemo prvu grupu studenata da se useli u dom. Izgradnja doma je od velike važnosti za Medicinski fakultet i uopšte Univerzitet – kaže dekan Medicinskog fakulteta u Foči Milan Kulić.

Osim što će olakšati život studenata i osigurati poziciju fakulteta, izgradnja doma veoma je važna i za proces akreditacije visokoškolskih ustanova.

– Dom je jako bitan i za bolonjski proces koji nam postavlja uslove da imamo određen broj studenata, tačnije njih dvadeset odsto koji žive u studentskom domu – dodao je Kulić.

Prema planu izgradnje, studentski dom u Foči u arhitektonskom i funkcionalnom smislu trebalo bi da bude jedan od najmodernijih u RS.

– Moram odati priznanje Vladi RS, predsjedniku RS Miloradu Dodiku, resornom ministarstvu i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu koji su započeli ovaj projekat i polako ga privode kraju. Rok izgradnje od 212 dana se poštuje i to nas raduje – rekao je Kulić i dodao da će dom imati neophodne objekte i opremu za njegove stanovnike.

Iako u Foči fakulteti postoje već više od dvadeset godina, na hiljade studenata do sada nije imalo priliku da živi u studentskom domu.

– Posebno muška populacija, jer za djevojke u okviru Medicinskog fakulteta postoji ženski internat malog kapaciteta. Većina nas i ne zna šta je život u domu. Ovdje plaćamo privatni smještaj, cijene uopšte nisu niske, a život u domu će ići na ruku našem studentskom budžetu, koji je uvijek mali – kaže Aleksandar Mihajlović, član Studentskog parlamenta Medicinskog fakulteta u Foči.

Sredstva za izgradnju doma u Foči od dva miliona maraka obezbijeđena su iz Razvojnog programa RS, a planirano je da dom bude kapaciteta oko 350 mjesta.

Studentski grad

– Postoje planovi da se pored sadašnjeg doma sagradi još jedan manji sa 160 mjesta. On već postoji u urbanističkom planu i nadamo se da ćemo i za njega, uz pomoć Vlade RS, iznaći novac, tako da bi prostor gdje se sada gradi dom bio kutak za studente, odnosno, mali studentski grad – rekao je Veljko Marić, član Senata Univerziteta u Istočnom Sarajevu.