Trava liječi što ne mogu ljekari

Sreten Mitrović - 18. октобра 2012. 058.ba

Janjić

ROGATICA – Na tek minuloj 48. po redu regionalnoj poljoprivrednoj izložbi u Rogatici, uz proizvođače najboljih grla stoke, krompira, skorupa-kajmaka i tradicionalnih proizvoda kućne radinosti, svoj štand imao je i naš sugrađanin – travar Vlajko Janjić i uzgaivač tikava iz Foče Marijan Kulić.

Janjić je na izložbu došao sa razno-raznim travama tvrdeći da mnoge liječe bolesti od kojih su moderna medicina i ljekari digli rukei većim brojem suvenira u ertno stilu koje izrađuje svojom rukom.

– Na primjer, dodaje Janjić, trava iva za koju u narodu vlada mišljenje da od mrtva pravi živa, veoma je tražena biljka. Nažalost ove godine, zbog ekstremne suše, puno je izdala i njene zalihe su minimalne. Ali, zato tu su majčina dušica, kantarion, kunica, macina trava, preslica, list od breze, kora od brekinje, nana i druge kojih imam u dovoljnim količinama i veoma dobrog kvaliteta.

Kulić

Janjić reče da je sakupljanju ljekovitih trava prišao iz hobija. Prvo ih je sakupljao za vlastite potrebe i potrebe najužih članova porodice i prijatelja. Vremenom, a i zbog razornog dejstva ekonomske krize, posao je usavršavao i proširivao i sada ne samo da sakuplja, suši i prodaje trave, nego i sve češće propisuje „recepte“ za liječenje pojedinih bolesti koje se uspješno mogu liječiti travama.

Ovaj bivši vozač i izbjeglica iz Goražda, a sada penzioner u našem gradu, uz ono što je o travama naučio od roditelja, znanje je proširivao čitanjem knjiga Jove Mijatovića, Sadika Sadikovića, Vase Pelegića, Jovana Tucakovića i drugih znalaca iz ove oblasti.

– Trave sakupljam diljem opštine od Devetaka i Sjemeća do Vlahinje, kanjona Drine i Prače, Vranovine i Gosine, naglašava Janjić.

Na izložbu iz Foče došao je i Marijan Kulić, donio je tikvu bundavu tešku 104 kilograma. Uzgojio je, reče, u selu Jošanica neposredno uz Drinu.

– Da bi se došlo do ovako velikih primjeraka bundave uz zdravo sjeme, treba dosta vode za zalivanje, stajskog đubriva i naravno rada, reče Kulić, koji je zaposlen kao vrtlar u Bolnici Foča, a ove godine sa njegove okućnice koja je svega 3,2 dunuma ubrao je preko tri tone tikava.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,