“Vilina vlas” puna gostiju

11.10.2012.

Vilina vlas

VIŠEGRAD – Svi smještajni kapaciteti Rehabilitacionog centra “Vilina vlas” u Višegradskoj banji u protekla tri mjeseca su popunjeni, a u ovoj turističkoj sezoni očekuje se oko 26.000 noćenja.

Direktor “Viline vlasi” Pero Petrović rekao je da 30 odsto gostiju čine građani Crne Gore, dok se u turističkoj sezoni najveći broj korisnika i pacijenata obezbjeđuje ugovorima sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Udruženjem penzionera, te sindikatima telekomunikacija i Termoelektrane “Gacko”.

Osim redovne djelatnosti, zaposleni su uspjeli iz vlastitih sredstava da saniraju posljedice velikog snijega na krovnoj konstrukciji, kao i terasu u Staroj banji, gdje se nalazi tursko kupatilo iz 16. vijeka.

“Za iduću sezonu pripremili smo projekte završetka luksuznih apartmana na četvrtom spratu objekta, izgradnju trim staze od Stare banje do pravoslavne kapele u borovoj šumi”, rekao je Petrović.

On je dodao da je u dugoročnim planovima izgradnja hotela pored starog hamama namijenjenog, između ostalog, kongresnom turizmu.

U “Vilinoj vlasi” se raduju i završetku prve faze rekonstrukcije puta Sase – Višegradska banja, jer je postojeća saobraćajnica do turističkih objekata neadekvatna i propala.

Rehatiblitacioni centar u Višegradskoj banji dobio je ime po endemskoj vrsti paprati koja raste samo na izvorištima termalne radioaktivne vode, pod nazivom vilina vlas.

Zbog staništa ove biljke graditelji puta su morali da promijene projekat trase kako ne bi ugrozili prirodno stanište ove biljke čija je vlas liči na žensku kosu.