Topli radijatori, učionice hladne

17.11.2012.

Škola u Čajniču

ČAJNIČE – Dotrajala drvena stolarija, krov koji prokišnjava, stari morki čvorovi i kanalizacioni sistem, komadi maltera koji svakodnevno opadaju sa zidova, slika je Osnovne škole “Jovan Dučić” u Čajniču.

Ovo je jedna od škola u RS u kojoj su topli radijatori i ima dovoljno ogreva, a učionice hladne.

Naime, otkako je ova škola 1973. godine sagrađena u Čajniču, nije zabilježeno nijedno značajnije ulaganje u nju. Brojnih problema i nedostatka su svjesni nastavnici, ali i učenici.

– Stolarija je dotrajala, a zidovi još gori, malter otpada, pa samo čekamo da se nas sruči dio – kaže Mišo Trivić, učenik osmog razreda.

Anica Tupeša, učenica devetog razreda, kaže da se zbog dotrajale stolarije učionice nikada dovoljno ne mogu zagrijati.

– Dok mnogi naši vršnjaci na nastavi koriste laptope, mi se plašimo hoće li pasti komad zida na nas. Krov je star, prokišnjava, imamo problemima i sa mokrim čvorovima, zidovi su počeli da pucaju – rekla je Tupeša.

Direktor OŠ “Jovan Dučić” Žarko Ćaćić kaže da svi ovi problemi u školi godinama postoje, a najizraženiji su tokom zimskog perioda.

– Nije bilo ulaganja u školu, a s obzirom na to da se Čajniče nalazi na visokoj nadmorskoj visini, problemi su najveći zimi, posebno zbog visokog snježnog pokrivača. Krov škole je dotrajao, stari je lesonitni, drvena stolarija je dotrajala i zimi je faktički nemoguće ugrijati prostorije i raditi u njima, kanalizacioni sistem bi kompletan trebalo zamijeniti, mokre čvorove i podne površine – naveo je Ćaćić i dodao da se u koordinaciji sa resornim ministarstvom radi na rješavanju problema.

– Znamo kakva je finansijska situacija, Ministarstvo prosvjete i kulture RS zasad po ovom pitanju još nije ništa uradilo, a u posljednje vrijeme se u problem aktivno uključio i Savjet roditelja škole. Nadamo se da će u idućoj godini za rješenje ovog problema planirati buyetska sredstva jer je u ovakvim uslovima rad prosto nemoguć – rekao je Ćaćić i dodao da se nada da će se problemi riješiti.

Brane Tomić iz Savjeta roditelja OŠ “Jovan Dučić” kaže da su se već zbog problema u školi obraćali Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

– Pismeno smo se već dva puta obraćali, a konkretnog odgovora nema. Ništa neće biti riješeno u skorijoj budućnosti, a problemi su veliki – kaže Tomić.

U resornom ministarstvu kažu da su upoznati sa uslovima rada škole u Čajniču.

– Rekonstrukcija ove škole je među prioritetnim ulaganjima u idućem periodu – kaže službenik za odnose sa javnošću u Ministarstvu prosvjete i kulture RS Branka Rogač.

Ulaganja u obrazovanje

U proteklom periodu iz Razvojnog programa RS odobreno je 87 miliona maraka, a iz buyeta oko 30 miliona maraka za poboljšanje uslova rada u obrazovnim ustanovama. Izgrađeno je 15 novih škola i 19 novih fiskulturnih dvorana, dok je obnovljeno 50 škola i sedam fiskulturnih dvorana.