Najbolji pjesnici iz Rogatice i Šapca

Glas Srpske - 12. decembra 2012. 058.ba

Mladi pjesnici - Festival poezije

ROGATICA – Aleksandar Ilić iz Rogatice i Jovana Maksimović iz Šapca najbolji su mladi pjesnici 11. festivala poezije u Istočnom Sarajevu, koji je završen juče svečanom dodjelom nagrada.

Festival pod nazivom “Sova pjesničkih snova” okupio je brojne pjesnike poput Dare Sekulić, Tode Nikoletića, Mirka Vukovića, Bore Kapetanovića, a školarci pjesnici su učestvovali na konkursu. Posljednjeg dana festivala u okviru programa “Pjesme darovitih” proglašeni su najbolji mladi pjesnici, uz čitanje nagrađenih pjesama u promotivnom salonu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

– Festival je ostvario cilj u promovisanju poetske riječi, podsticaju kreativnog pisanja mladih stvaralaca i zadovoljstvu susreta sa dječijim pjesnicima. Kvalitetni scenski programi osmišljeni su kao pjesničke akademije mudrosti, znanja i antologijskih pjesama – rekao je osnivač festivala i čelni čovjek “Forum teatra” reditelj Vitomir Mitrić.

Na konkurs 11. festivala poezije za djecu stiglo je 625 pjesama koje su pisali učenici iz 48 osnovnih i 27 srednjih škola. I ove godine na konkursu su učestvovali osnovci i srednjoškolci iz Srbije i Republike Srpske.

Književnica Dara Sekulić iščitala je pjesme i donijela odluku o nagrađenim autorima.

– U obzir za nagrade dolazili su samo učenici koji su poslali po tri svoje pjesme, kako je objavljeno u pozivu za učešće na konkursu. Takvih učenika je ove godine bilo 198, tako da je za izbor najboljih bilo dovoljno kvalitetnih učeničkih radova – kaže Mitrić i dodaje da su pjesme srednjoškolaca bile jako kvalitetne.

Osim Jovane Maksimović i Aleksandra Ilića, koji su nagrađeni za pjesme “Vodenica”, “Most”, “Stari izvor”, odnosno “Jesen na ulicama moga grada”, “Moj najljepši san” i “Moj deda”, priznanja su dobila još četiri učenika.

Drugu nagradu u kategorijama osnovaca dobili su Stevo Milošević iz Zvornika i Mateja Bošković iz Brčkog. Kragujevčanka Neda Todorović dobitnik je treće nagrade među osnovcima, zajedno sa Sofijom Limić iz Istočnog Sarajeva.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ove godine dodijelilo je specijalnu diplomu Vladani Šekara, učenici Osnovne škole “Pale” iz Istočnog Sarajeva.

Organizator 11. festivala poezije za djecu dodijelio je tri zahvalnice za najviše poslatih učeničkih radova osnovnim školama “Vuk Karayić” iz Šapca, “Vasa Čarapić” iz Beograda i Pesničkoj radionici “Filip Višnjić” iz Beograda.

Generalni sponzor festivala je Zavod za uybenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, a generalni pokrovitelj je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Lazar Đukić

Prvu nagradu među pjesnicima srednjoškolcima osvojio je Lazar Đukić iz Bijeljine za pjesme “Ne dam te”, “Ali…” i “Za Kosovo”. Na drugom mjestu među poetama iz srednje škole je Jovana Jovičić iz Ugljevika, koja je nagrađena za pjesme “Zavičaj”, “Moj bolesni brat” i “Sjećanje”. Miljan Radojković iz Aleksinca dobitnik je treće nagrade, a autor je pjesama “Prekidi kao snovi na javi”, “Lica ljudi iznad krovova” i “Porodica”.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,