Prehlada i grip napunili ambulante

Glas Srpske - Radmila Đević - 18. februara 2013. 058.ba

Doktor

FOČA – Zbog naglih promjena vremena posljednjih dana povećan je broja pacijenata u ambulantama širom Srpske koji se žale na visoku temperaturu, kašalj, kijavicu, jaku grlobolju, bolove u kostima i respiratorne infekcije.

– Povećan je broj pacijenata, po jednom timu porodične medicine ima ih desetak dnevno. Najčešće se javljaju zbog temperature koja dostiže i 39 stepeni, kašlja, kijavice i jake prehlade – kaže medicinska sestra u fočanskom Domu zdravlja Vesna Dostić.

I u službi Hitne pomoći kažu da je broj pacijenata u porastu.

– Respiratorne infekcije sa povišenom temperaturom, gušobolja, to su najčešći simptomi. Pacijenata imamo svih uzrasta – kaže načelnik Službe hitne pomoći Igor Kapetanov i dodaje da još nema komplikacija, te da se za sada ne radi o gripu.

– Ovo stanje se ne uklapa u klasičnu sliku gripa, što ne znači da ga neće biti – kaže Kapetanov koji je apelovao na građane da se javljaju na vrijeme ljekarima i da ne uzimaju antibiotike na svoju ruku.

– Ima mnogo pacijenata sa visokom temperaturom, kod pojedinih praćena je i dijarejom i mučninom. Ako prehlada ne prolazi za nekoliko dana savjetujemo svima da se obrate ljekarima kako bi im uključili antibiotike i spriječili sekundarne infekcije, posebno upalu pluća – kaže specijalista porodične medicine u višegradskom Domu zdravlja Snežana Đurović i dodaje da nema opasnosti od gripa.

Prevencija

U RS je od 4. do 10. februara prijavljeno 2.086 slučajeva akutnih respiratornih infekcija, odnosno 18.346 u sezoni 2012/2013. Oboljenja sličnih gripu registrovano je 1.058, odnosno 7.203 u sezoni, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi dodaju da dio opšte zdravstvene kulture nije samo briga o sopstvenom zdravlju, već i o osobama u okruženju.

– Osim redovnog pranja ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanja usta maramicom prilikom kihanja i kašljanja, veoma je važno često provjetravati prostor u kojem radimo i boravimo – kažu u Institutu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,