Prepuštanje Drine strancima ravno nacionalnoj izdaji

foca24.info - 22. februara 2013. 058.ba

Sastanak Euroregija Drina

FOČA – Gradnja hidroelektrana na Drini, sa većinskim učešćem stranog kapitala, bila bi ravna nacionalnoj izdaji. To je istaknuto na stručnom skupu u Bijeljini koji je, pod nazivom “Vodni potencijal sliva rijeke Drine i integralni razvoj regije”, organizovala Euroregija Drina.

Javnost mora biti informisana o svim aspektima gradnje i svi korisnici rijeke Drine moraju biti uključeni u proces odlučivanja- jedan je od zaključaka skupa. Upućen je poziv nadležnim institucijama RS da usvoje zakon o prirodnim resursima koji bi poslužio kao osnov za zaključivanje koncesionih ugovora. Još jednom je istaknuto da su prirodna bogatstva uslov biološkog opstanka naroda i posljednja linija odbrane od pada u kolonijalno ropstvo. S obzirom da je vlasničko pravo, kod nas ujedno i upravljačko, davanje rijeke Drine u koncesiju, sa učešćem od 60 odsto stranog kapitala u gradnji hidroelektrana, vodi upravo ka kolonijalnom ropstvu.

– Novac od prodaje struje zapošljavaće neke druge ljude, a mi ćemo i dalje biti siromašni. Na jednu uloženu marku u termoelektranu u Ugljeviku, ili u hidroelektrane na Drini, dobije se 20 maraka neto dobiti. Na svijetu nema tehnologije koja može da obezbijediti toliku dobit. Zbog toga su se ratovi vodili, upravo zbog prirodnih bogatstava, a ne zbog tehnologija. Nažalost, mi imamo vlast koja ne zna da od svojih prirodnih bogatstava, sa svojim narodom, pravi materijalno bogatstvo. Ono što je uslov biološkog opstanka ovog naroda, oni poklanjaju drugima i pričaju kako je to dobro. Nakon što je uništila privredu, vlast sada pravi završne korake u uništavanju naroda, tako što mu koncesiono oduzima prirodno bogatstvo i predaje strancima – upozorio je ekonomski stručnjak Aleksa Milojević.

Predsjednik Euroergije Drina, Zdravko Krsmanović istakao je da javnost zaslužuje da bude informisana o svim aspektima gradnje hidroelektrana.

– Rijeka Drina je najveći energetski neiskorišćeni potencijal u Evropi. Davati koncesiju strancima, a da se pri tome ne čuje mišljenje građana i stručne javnosti, davati to u četiri oka, to je samo primjereno totalitarnim režimima i onima sa visokim stepenom korupcije- istakao je Krsmanović.

U Euroregiji Drina smatraju da RS treba da gradi hidroelektranu Buk Bijela svojim sredstvima:

– Buk Bijelu treba početi odmah. To je objekat koji ima završenu eksproprijaciju, ima tehničku dokumentaciju, stambeno naselje, gradilište, separacije, betonare, pitku vodu. Ima sve uslove da to bude nacionalni razvojni projekat. To sama Elektroprivreda RS može isfinansirati. Ako je u prošloj godini imala dobit od 30 miliona maraka, onda se Buk Bijela može uraditi u periodu od šest godina. Oprema bi se svakako plaćala od prodaje električne energije- kaže Krsmanović.

Podrška Euroregiji Drina stigla je i od gradonačelnika Bijeljine, Mića Mićića.

– Ne smije se dopustiti stihijsko upravljanje Drinom i upravo zbog toga je veliki značaj postojanja jedne ovakve organizacije- rekao je Mićić.

Na stručnom skupu u Bijeljini govorili su stručnjaci iz oblasti prostornog planiranja, hidroenergetike, ekonomije i prava sa naučnih instituta iz Srbije, BiH i Crne Gore, a u diskusiji su učestvovali predstavnici opština iz sliva rijeke Drine. Kako je rečeno, skup je polazna tačka za donošenje strategije integralnog upravljanja Drinom, kojom će biti obuhvaćeni svi segmenti iskorišćavanja te rijeke i njene zaštite. Stručni skup je organizovan u saradnji sa italijanskim organizacijama Oksfam i Kalipolis. Euroregija Drina je organizacija koja okuplja 17 opština iz četiri države drinskog sliva.

Uticaj na ekologiju

O uticaju hidroelektrana na životnu sredinu, govorio je dr Zlatko Bulić, savjetnik u državnoj Agenciji za zaštitu životne sredine Crne Gore.

– Mi ekolozi preferiramo strategiju da hidroelektrane uopšte ne treba graditi. One su vid ugrožavanja. Normalno, takav stav je u sukobu sa onima koji misle da ih treba graditi, pa u svemu tome treba naći racionalnu mjeru. Ne znam koliko su i postojeće elektrane donijele svima dobra. Opasnost od njih uvijek postoji. Vidite samo koliko se stanovništva, tamo gdje postoje hidroelektrane, raselilo i više se nikad nije vratilo na te prostore. Prije bilo kakve namjene, taj prostor moramo da istražimo u najvećoj mjeri. Dodatna istraživanja mogu da pomognu da se donesu prave odluke. Bilo bi krajnje nekorektno i neprofesionalno, a generacije koje dolaze iza nas nam ne bi oprostile, da jedan prostor uništimo, a da ne znamo šta se na tom prostoru nalazi- rekao je Bulić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,