Verica Drakul izabrana za predsjednika udruženja poljoprivrednika

Opština Foča - 20. februara 2013. 058.ba

Traktori-sjetva

FOČA – Novi predsjednik Udruženja poljoprivrednika opštine Foča je Verica Drakul, diplomirani inžinjer poljoprivrede.

Na Skupštini Udruženja usvojeni su izvještaj rada za prošlu i program rada za ovu godinu. Istaknuto je da će Udruženje, kao što je to radilo i do sada, nastojati da pomogne poljoprivrednicima da lakše doću do sredstava koje opština i republika izdvajaju za te namjene.

– Organizovaćemo razne vidove edukacije poljoprivrednika, a jedan od prvih poslova nam je ostvarivanje republičkih podsticaja za 2013. godinu. Članarina na godišnjem nivou je 20 maraka. Mislim da to nije velika cifra, tako da je svim proizvođačima omogućeno da sarađuju sa Udruženjem – rekla je Verica Drakul.

Skupštini je prisustvovalo oko 40 poljoprivrednika. Zoran Matić iz Čelebića se bavi tovom junadi. Do sad nije koristio podsticaje resornog ministarstva.

– Bilo je opštinskih podsticaja, a za republičke podsticaje za tov junadi se nisam obraćao jer nisu bili baš pogodni – kaže Matić.

Načelnik opštine, Radisav Mašić obećao je poljoprivrednicima pomoć iz opštinskog budžeta.

– U budžetu smo za ovu godinu, za poljoprivredu, planirali 100 hiljada maraka kapitalnih sredstava i podsticajnih još toliko. Želimo da, na osnovu programa poljoprivrednika i na osnovu saradnje sa Udruženjem, ulažemo u one projekte za koje oni smatraju da su važni. Isto tako, da podsticajnim sredstvima pomognemo onima koji namjeravaju da povećaju svoju proizvodnju. Sve te stimulanse želimo da radimo preko Udruženja – istakao je Mašić.

Na skupštini se govorilo i o otkupu mlijeka. Načelnik Mašić je rekao da je sarajevska mljekara Milkos otkazala ugovor i da se trenutno vode pregovori sa mljekarom Pađeni iz Bileće koja bi ubuduće trebalo da otkupljuje mlijeko sa područje opštine Foča.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,