Prekinuta rasprava o istraživanjima nikla

11.03.2013.

Prekinuta rasprava o istraživanjima nikla

VIŠEGRAD – Javna rasprava o geološkim istraživanjima nalazišta ruda nikla na produčju opštine Višegrad prekinuta je danas zbog negodovanja, zviždanja i aplauza velike grupe prisutnih, dok su predstavnici “Srbijanikla” pokušavali da iznesu stručna mišljenja na ovu temu. Osim toga organizatori javne rasprave, čelni ljudi opštine Višegrad, dali su pauzu od 30 minuta da bi se strasti smirile, ali ni to nije bilo dovoljno da budu saslušani vlasnici “Srbijanikla”.

Direktor “Srbijanikla”, preduzeća koje je registrovano u Banjaluci, Radomir Vučković rekao je da do sada nije imao priliku da prisustvuje ovakvom vidu rasprave gdje se nije mogla čuti i druga strana.

“Pozvani smo da prezentujemo naš projekat istraživanja željezne rude u kojoj ima nikla u Vardištu kod Višegrada po najnovijoj tehnologiji koja se primjenjuje u Australiji”, rekao je Vučković.

Inženjer geologije Slobodanka Lazarev potvrdila je da se na prostoru Vardišta, prema istraživanjima koje je 1961. godine radio Geološki zavod Sarajevo, nalazi rezerve rude nikla od 67 miliona tona, te da se procjenjuje da ima još oko 200 miliona tona, što bi trebalo da bude potvrđeno novim istraživanjem.

“Ukoliko bi se istraživanjima koja apsolutno ne ugrožavaju životnu sredinu utvrdilo da postoje rezerve rude sa određenim procentom isplativosti, uz odobrenje države, pristupilo bi se otvaranju rudnika i postrojenja za preradu po zatvorenom sistemu, gdje se ruda nikla izdvaja u pećima pod velikim pritiskom”, rekla je Lazareva.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković rekao je da je ova rasprava imala za cilj da se razbiju kontroverze o niklu, istraživanjima i eventualnom rudniku.

“Nažalost na raspravi je preovladala osionost i bahatost pojedinaca koja ne dozvoljava domakratsko izjašnjavanje, pa je skup prekinut”, rekao je Mišković.

On je dodao da je razbijanje rasprave bilo organizovano, jer su prisustvovali i građani iz pograničnim mjesta iz Srbije.

Javnoj raspravi prisustvovao je rukovodilac “Srbijanikla” Dragoslav Božović.

Rasprava o istraživanjima ruda nikla održana je prije nekoliko dana i u Rudom, jer na teritoriji ove opštine postoje nalazišta željeza i nikla.