Prvi koraci seoskog turizma u Rogatici – neiskorišteni dobri uslovi

Sreten Mitrović - 05. marta 2013. 058.ba

Seoski turizam u Rogatici

ROGATICA – Iako na području opštine Rogatica ima 116 seoskih naselja, seoskom turizamu sve do posljednjih godina nije se pridavala veća pažnja. Da bi se bar donekle nadoknadilo propušteno, radnici Turističke organizacije opštine, od njenog osnivanja i početka sa radom polovinom 2006. godine, uz podršku Opštine i Ministarstva trgovoine i turizma Republike Srpske obilazeći pojedina sela došli su do saznanja da raste interes za seoski turizam i da ima pojedinaca koji žele da svoje porodične kuće otvore ljubiteljima ove vrste rekreacije.

Nebojša Golić

Nebojša Golić

Direktor Turističke organizacije Nebojša Golić reče da su prvi ponuđači Milan i Slobodan Brkić i Vela Batinić iz Ziličine, Aćim Eleta iz Brankovića, Slaviša Ćorić iz Sjeverska, Dojčilo Vasiljević iz Seljana, Jovo Radonjić iz Dobrašine…

Svi oni su iz sela do kojih najvećim dijelom vode asfaltni putevi, sa strujom i vodovodom kao osnovnim preduslovima za život u njima. Što se tiče samih kuća ponuđenih za turističke usluge uglavnom se radi o novim objektima sa dobrim arhitektonskim rješenjima za boravak potencijalnih turista koji bježe od gradske buke i stresa kojem su svakodnevno izloženi.

– Zahvaljujući projektu „Razvoj seoskog turizma na području opštine Rogatica“ za koji je Ministarstvo za trgovinu i turizam pri Vladi Republike Srpske izdvojilo 10.000 maraka, sa po 1400 maraka pomognuto je pet domaćinstava za unutrašnje uređenje kuća koje su stavljene u službu seoskog turizma. Ostatak novca iskorišten je za izradu putokaza do domaćinstava koja su već primila prve goste. Otišli su zadovoljni i najavili ponovni dolazak, čak i iz Njemačke, kazuje Golić.

Seoski turizam u Rogatici– Ono na čemu se mora više raditi, dodaje on, jeste edukacija soskih domaćinstava za bavljenje seoskim turizmom, obezbjeđenje adekvatne zdravstvene zaštite i popravljanje ekoloških prilika do i u područjima gdje namjeravamo razvijati ovu vrstu turizma. Uz to, treba osnažiti saradnju na relaciji ponuda – potražnja poljoprivrednih i drugih proizvoda koje selo nudi, ali i naći način da se kroz seoski turizam više afirmišu prirodne ljepote, bogatstvo flore i faune, kulturno-istorijsko nasljeđe i tradicionalno gostoprimstvo ljudi ovog kraja. Tu je prije svega mislimo na ljepote kanjona Rakitnice i Prače i posebno područje Borika sa nadaleko poznatom boričkom jagnjetinom, krompirom i kajmakom, ergelom konja bosansko brdske i arapske pasmine i istoimenim hotelom koji je ovih dana renoviran, Stari Brod i Slap na obalama Žepe i jezerom ukroćene Drine. U ovom kraju je i velika mogućnost lova na visoku divljač koje pružaju planine Sjemeć i Devetak, ribolov u Drini, Prači, Rakitnici i Žepi i veliki broj kulturno-istorijskih i drugih znamenitosti.

– Da rečeno i mnogo štošta drugog bude ostvareno i ponuđeno turistima stavili smo u ovogodišnji i naredne programe rada. Koliko ćemo u tome uspjeti ne zavisi samo od Turističke organiozacije. Treba nam podrška lokalne i šire zajednice, reče Nebojša Golić, kao prvi čovjek turizma u gradu na obalama bistre i brze Rakitnice.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,