Put kraj Tare dovodi turiste

Glas Srpske - Radmila Đević - 01. marta 2013. 058.ba

Most u Foči

FOČA – Saobraćajnica koja bi išla desnom obalom rijeke Tare i koja bi značajno doprinijela turizmu u ovoj opštini trebalo bi da bude izgrađena do kraja godine zajedničkim novcem Vlade Republike Srpske i opštine Foča, rekla je “Glasu Srpske” načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje Branka Salamdija.

– Taj put je veoma bitan za turizam grada, jer bi na taj način rafting klubovi izbjegli komplikacije oko prelaska granice sa Crnom Gorom – rekla je Salamdija.

Ona je pojasnila da bi taj put trebalo da bude makadamski, trasa se otprilike poklapa sa nekadašnjom trasom karavanskog puta.

– Cijelom dužinom put bi išao našom granicom i imamo obećanja da će to biti realizovano do kraja ove godine – navela je Salamadija.

Ona je dodala da je osim gradnje puta, u Foči potrebno rekonstruisati vodovodnu i kanalizacionu mrežu, izgraditi sanitarnu deponiju, rekonstruisati elektromrežu i željezni most kod Kazneno-popravnog zavoda “Foča”, te raditi na toplifikaciji grada.

– Zbog manjka budžetskih sredstava i nagomilanih dugova i kreditnih zaduženja opštine, neki od ovih projekata biće realizovani do kraja godine, a za ostale će u ovoj godini početi pripreme – rekla je Salamdija.

Ona je dodala da očekuje da će u ovoj godini biti adaptirana bivša zgrada “Maglića” za potrebe Bogoslovskog fakulteta, izgrađena druga faza studentskog doma, te rekonstruisana fiskulturna sala u Osnovnoj školi “Sveti Sava”.

Riječ je o skupim projektima, a budžet opštine Foča je u ovoj godini manji za dva miliona maraka, pa će im biti neophodna pomoć Vlade RS.

– Vrijednost projekta rekonstrukcije vodovoda je oko pet miliona maraka, a skupa je i rekonstrukcija kanalizacione mreže i to ne možemo sami da platimo – rekla je Salamadija.

Kada je u pitanju ulaganje u infrastrukturu isključivo iz opštinskih sredstava, ona će, prema riječima nadležnih, ove godine biti na minimumu.

– Saniraćemo udarne rupe na putevima, čim vremenske prilike to dozvole, moguće je već u martu. Uredićemo i neke saobraćajnice, ali neće biti nekog novog i velikog investiranja, već će to biti minimalno neophodno održavanje – pojasnila je Salamadija.

Deficit u budžetu

Budžet opštine Foča ove godine je manji za više od dva miliona, jer su nadležni morali da pokriju deficit iz 2012. godine koji je iznosio 1,6 miliona maraka.

– Imaćemo i 400.000 maraka manje prihoda nego u prošloj godini, a treba da vratimo i pola miliona maraka kredita. U samom startu dva i po miliona budžetskih sredstava su zaleđena za obaveze iz prethodnih godina, a dosta manja su i ovogodišnja kapitalna ulaganja – pojasnila je načelnik opštinskog Odjeljenja za finansije Mirjana Davidović.
– See more at: http://www.glassrpske.com/drustvo/panorama/Put-kraj-Tare-dovodi-turiste/lat/111088.html#sthash.n38Zumiy.dpuf

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,