Kozja staza spaja države

Glas Srpske - Radmila Đević - 20. aprila 2013. 058.ba

Put Foča-Šćepan Polje

FOČA – Dvadesetak kilometara puta od Foče do granice sa Crnom Gorom u katastrofalnom je stanju i na dnevnom je redu političara i funkcionera iz obje države, koji su njegovu rekonstrukciju godinama najavljivali.

Vozači koji često saobraćaju putem preko Šćepan Polja kažu da najviše liči na kozju stazu.

– Ovo je put koji povezuje Sarajevo i Podgoricu, a izgleda kao seoski – kaže jedan od vozača iz Sarajeva koji radi u Crnoj Gori, a vikendom dolazi kući.

Izgradnju savremene magistrale prekinuo je rat, a u međuvremenu se odustalo od velike HE „Buk Bijela“, zbog koje je trasa trebalo da se izmjesti. Još je nepoznato da li će se nastaviti gradnja novog ili će se proširiti postojeći put uz Drinu, kojim saobraća redovna autobuska linija Sarajevo – Podgorica.

Nadležni iz obje države godinama obećavaju njegovu obnovu, a iz Vlade RS potvrđuju da je obezbijeđen novac za izradu projekta.

– Ima oko 25 kilometara u Crnoj Gori i nešto više od 20 kilometara na našoj strani zajedno sa mostom. Prema prvim procjenama, neophodna su sredstva u vrijednosti od oko 63 miliona evra. Od IPA fondova smo dobili 2,5 miliona evra kako bismo mogli da uradimo odgovarajuće studije i projektnu dokumentaciju, a raspoloženje Crne Gore, BiH i nas iz RS je da idemo zajedno u taj projekat. Nadamo se da ćemo ove godine razriješiti najosnovnija pitanja, kako bismo raspisali tender za izvođača radova – kaže Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza u Vladi RS.

Putna komunikacija preko Šćepan Polja povezuje glavne gradove BiH i Crne Gore, a ovuda saobraća i redovna autobuska linija Sarajevo – Podgorica. Za rekonstrukciju svog dijela, od Nikšića do Šćepan Polja, i Crna Gora ima planove.

– Prvo će se raditi novi tuneli, a u planu je da se uradi i treća traka, da put do granice bude u potpunosti rekonstruisan – rekao je ambasador Crne Gore u BiH Dragan Đurović.

Put prema Šćepan Polju posebno je prometan u ljetnoj sezoni, kada pristižu turisti na rafting Tarom i Drinom.

Teretnjaci

Dionica prema Šćepan Polju nanovo je asfaltirana 1998. godine, ali su je kamioni, koji su vozili sirovinu za Željezaru u Nikšiću, znatno oštetili. Saobraćaj za teretna vozila zbog toga je već godinama obustavljen.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,