Ne žele da doniraju izgradnju crkve u Andrićgradu

11.04.2013.

Osvećenje temelja crkve u Andrićgradu

VIŠEGRAD – Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Višegrad odbornici SDS-a, PDP-a, SDA i jedan odbornik Napredne srpske, Srpske radikalne stranke i Srpske napredne stranke nisu podržali amandman odbornika DNS-a Predraga Maljukana kojim je zatražio da opština donira dio sredstava za izgradnju crkve u Andrićgradu.

Maljukan je rekao Srni da je sramota da opština Višegrad ne želi da učestvuje u izgradnji crkve u kompleksu Andrićgrad, koja će biti od velikog značaja za razvoj vjerskog turizma, a to su učinile mnoge organizacije “kako iz Republike Srpske tako i iz inostranstva”.

On je objasnio da je Višegrad jedna od rijetkih opština u Republici Srpskoj i BiH koja ima dodatna sredstva, a koja potiču od hidroelektrana, odnosno sredstava nastalih po osnovu Zakona o poplavljenom zemljištvu u svrhu električne enregije.

Svake godine, kaže on, ta sredstava se dodjeljuju opštini za stimulaciju privatnog preduzetništva, odnosno za sanaciju ili pomoć opštini zbog prisustva hidroenergetskog postrojenja na njenom području.

Riječ je o sredstvima u iznosu od dva do četiri miliona KM godišnje, u zavisnosti od vodostaja u toku godine.

“Na dnevnom redu današnje sjednici bio je program koji treba da reguliše smjernice za raspodjelu tih sredstava. Iz tog dokumenta, koji smo mi imali pred sobom, jasno se moglo uočiti da su ta sredstva već bila ugrađena u tekući budžet opštine Višegrad, što znači u javnu potrošnju”, istakao je Maljukan.

On je dodao da amandman, koji je podnio, predviđa da se 30 odsto tih sredstava usmjeri za izgradnju crkve – kopije Visokih Dečana u kompleksu Andrićgrada, ali da su ga podržali samo odbornici SNSD-a, dok su ostali bili uzdržani.