Održana radionica “Intervju-vještine razgovora”

25.04.2013.

Radionica ONuBiH Rudo

RUDO – U četvrtak, 25.04.2013. u adaptiranoj velikoj sali doma kulture u Rudom održana je radionica koja nosi naziv “Intervju-vještine razgovora”. Organizator je Lokalni tim ONAuBiH Rudo, a ovo je druga u nizu radionica koje imaju za cilj edukaciju mladih na polju novinarstva.

Radionicu je je vodio koordinator lokalnog tima, Vladimir Čolaković uz pomoć originalnih tekstova Reuters Fondacije.

Na samom početku, učesnici su dobili korisne savjete, kako pripremiti intervju, kakva pitanja postavljati i kako se ponašati tokom intervjuisanja gosta.

Govorilo se o nepoželjnim pitanjima, o tome kako zainteresovati gosta za intervju i kako zadržati njegovu pažnju. Nakon toga, prešlo se na pratkičan rad. Prvo je predavač intervjuisao dobrovoljce kako bi im pokazao kako se to radi, a onda su oni, jedan po jedan radili svoje prve intervjue.

– Pokušali su se uživjeti u ulogu novinara i primijeniti predhodno stečena znanja. Bilo je ovo jedno lijepo druženje u kom su mladi Rudog naučili kako raditi intervju, a usput se zabavili i kvalitetno iskoristili svoje slobodno vrijeme – rekao je Vadimir Čolaković.

Svim učesnicima su podijeljene besplatne članske karte za gradsku biblioteku, što je rezultat predhodne akcije Lokalnog tima ONAuBiH Rudo, u saradnji sa Omladinskim centrom Rudo.