Otvoren Info-centar na Sutjesci

29.05.2013.

Otovoren info-centar na Sutjesci

FOČA – U Nacionalnom parku “Sutjeska” danas je otvoren Info-centar, koji je dio projekta “Podrška eko turizmu” za koji je iz EU izdvojeno 900.000 KM.

Info-centar su otvorili zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi sa diplomatskom delegacijom, predstavnicima Nacionalnog parka “Sutjeska”, opštine Foča i Sarajevske razvojne agencije Serda.

U diplomatskoj delegaciji su bili ambasador Španije u BiH Maria Aurora Mejia Eraskvin, bugarski ambasador u BiH Angel Angelov, šef belgijske diplomatske misije Žan-Pjer Bibek, zamjenik slovenačkog ambasadora David Brozina i drugi sekretar Ambasade Italije Ilarija Ragnoni.

Direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Zoran Čančar rekao je da će Info-centar koristiti turistima i da otvaranje ovog objekta predstavlja potvrdu novog marketinškog pristupa u radu ovog nacionalnog parka.

“Kroz ovaj projekat uspjeli smo da uradimo mape, turističku signalizaciju, biciklističke staze i brojne druge sadržaje, koji će unaprijediti turizam i privući turiste iz svih krajeva svijeta”, rekao je Čančar.

Čančar je dodao da je u okviru ovog projekta značajno i to da će stanovništvo koje živi na teritoriji Nacionalnog parka “Sutjeska” moći da doprinosi razvoju turizma kroz kućnu radinost.

Direktor Serde Šefkija Okerić rekao je da su u proteklom periodu uradili mnogo – nabavili bicikla za turiste, izradili veb-stranicu i prospekte, te opremili tri kuće na katunima na Zelengori koje mogu da prime turiste. On kaže da preostaje još mjesec dana da privedu kraju sve aktivnosti u okviru projekta “Podrška eko turizmu”.

Okerić je rekao da će sa opštinom Foča nastaviti da kandiduju projekte kod Evropske unije u kojima bi se nastavilo sa unapređenjem sveukupnih prilika u Nacionalnom parku “Sutjeska”.

Davidi i diplomatska delegacija EU razgovarali su sa načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem i predsjednikom Skupštine opštine Radojicom Mlađenovićem o provođenju razvojnih projekata na području Foče i gornjeg Podrinja.

“Vidjeli smo da je opštinska vlast odlučna da poboljša život građanima”, istakao je Davidi.

Ambasador Španije Maria Aurora Mejia Eraskvin kaže da je španska Vlada podržavala brojne projekte u BiH, od kojih su neki realizovani i kroz Razvojni program UN /UNDP/.

“Imam informacije iz Španije da su naša preduzeća zainteresovana da rade u BiH, naročito ona koja se bave izgradnjom infrastrukture, tako da postoji mogućnost da se ta saradnja ostvari”, rekla je ona.

Bugarski ambasador Angel Angelov je rekao da je ovo njemu druga posjeta Foči, a cilj je da građanima prenesu iskustva iz EU i da ih približe standardima koji postoje u Uniji. “Radimo na tome da privrednike iz EU, odnosno Bugarske, povežemo sa privrednicima iz Foče”, istakao je Angelov.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić izrazio je zadovoljstvo posjetom, te dodao da su diplomatama predstavili razvojne projekte koji se, uglavnom, odnose na razvoj sela i poljoprivrede, turizma i infrastrukture.

Evropske diplomate su obišle Medicinski fakultet i Univerzitetsku bolnicu u Foči gdje su se upoznali sa razvojem ovih institucija. Razgovarali su i sa studentima Medicinskog Fakulteta o Evropskoj uniji i uslovima studiranja na ovom fakultetu i studentskom standardu.