Vladika Grigorije: Crkva u Andrićgradu kruna cijelog projekta

02.05.2013.

Vladika Grigorije i Emir Kusturica

ANDRIĆGRAD – „Crkva u Andrićgradu u Višegradu čija je izgradnja u toku biće posvećena Svetom mučeniku Lazaru kosovskom i mučenicima postradalim zajedno sa njim. Ova bogomolja je replika manastira Visokih Dečana umanjenih dimenzija prilagođenih prostoru na kome se nalazi”, rekao je vladika zahumsko-hercegovački Grigoriju po čijem balgoslovu je i počela izgradnja ovog pravoslavnog hrama.

Projekat su uradili arhitekte Andrićgrada uz konsultaciju idejnog tvorca cijelog kompleksa na ušću Drine i Rzava, srpskog režisera Emira Kusturice.

Vladika Grigorije je u vaskršnjem intervju za Radio Višegrad, potvrdio da je za arhitektonko uređenje ove crkve dovežen bijeli kamen trevertino iz grada Konije u Turskoj, drevne ranohrišćanske Ikonije, koji će biti kombinovan sa našim domaćim kamenom.

“Najvjerovatnije da će sav krov crkve zajedno sa kupolom biti prekriven bakrom do 28. juna ove godine. U ovoj fazi gradnje nije predviđeno da se odmah radi živopis enterijera ali razmišljamo u budućnosti ako Bog da i ako bude mogućnosti da se uradi živopis mozaicima ili fresko tehnikom”, kazao je vladika Grigorije.

Izgradnjom Andrićgrada Višegrad je dobio jedno urbano jezgro po ugledu na mnoge najljepše mediteranske gradove.

“U svim gradovima judeohrišćanske civilizacije, Crkva se nalazi u centru Grada, ona je jezgro oko koga se formira grad koji je sav orijentisan ka Crkvi a oko njega se nalaze trgovi na kojima se odvija život.

Po istom tom principu su građeni svi naši najznačajniji manastiri. S obzirom da je u samoj ideji Andrićgrada planirana Crkva na najznačajnijem mjestu, ona će biti Saborna crkva”, saopštio je vladika zahumsko hercegovački Grigorije.

Prema tome u sabornoj crkvi će biti služene liturgije svake nedelje i praznika.

“Iskreno se nadam da će jednoga dana to biti episkopsko sjedište, prestoni grad i hram eparhije. Višegrad bi to mogao biti iz više razloga a moja vizija je da prije svega taj grad i hram budu sveza i veza sa obje strane Drine”, kazao je episkop Grigorije.

Vladika Grigorije: Sačuvati Pravoslavlje oplemenjivanjem naroda

On ističe da je za Pravoslavlje u ovom vremenu najbitnije oplemenjivanje i oblagodaćenje naroda kao zajendice koja se pretvara u vječnu zajednicu ljudi koji nikad ne umiru. To je i svrha velikog graditeljksog poduhvata Emira Kusturice, da budemo dio naroda koji zna ko je i kuda ide ali i gdje i kako živi.

Na naše pitanje kako se Višegrađani mogu odužiti idejnom tvorcu Andrićgrada u kojem posebno mjesto zauzima crkva Svetog Lazara kosovskog i stradalih kosovskih junaka, njegovo preosveštenstvo vladika Grigorije je kratko odgovorio “Da je po Dostojevskom, loš čovjek nezahvalno biće na dvije noge i da prema tome nije teško zaključiti kakav je dobar čovjek”…