Port Arturska ikona Bogorodice u Višegradu

24.06.2013.

Natalija Batarjeva donijela ikonu u Višegrad

VIŠEGRAD – Pisac i fotograf iz Rusije Natalija Batarjeva donijela je danas u hram Presvete Bogorodice u Višegradu kopiju čuvene ikone Bogorodice Port Arturske kojoj se pripisuje čudotvorno dejstvo i koja se smatra zaštitnicom gradova.

“Ikonu sam donijela baš u Višegrad, jer je na Vojničkom groblju u ovom gradu sahranjeno šest ruskih dobrovoljaca, sa željom da ovdje rata nikad više ne bude i da ikona Majke Božije bude zaštitnica ovog grada”, rekla je Batarjeva.

Ova ruska svetinja izložena je ispred oltara crkve na Megdanu u Višegradu, a na Vidovdan će, za vrijeme svete arhijerejske liturgije biti postavljena u novoizgrađenom hramu Svetog velikomučenika cara Lazara u Andrićgradu.

Nakon toga, ikona će biti vraćena u crkvu na Megdanu dok hram u Andrićgradu ne bude potpuno završen.

Ikona presvete Bogorodice Port Arturske nastala je u toku rusko – japanskog rata, nakon što se jednom vojniku javila Majka Božija, naznačivši mu tačno kako da bude naslikana njena ikona.

Prilozima vjernika ikona je naslikana i u nekoliko navrata brodom je slata do od Japanaca opsjednutog Port Artura, u kome je bila ruska vojska.

Kad je konačno bila dopremljena do grada on je pao u neprijateljske ruke.

Originalna ikona, koja je imala prvobitan naziv Trijumf Presvete Bogorodice, nestala je i otkrivena je tek 1998. godine.

Urađeno je i nekoliko kopija ove svetinje.