Prezentacija projekta „Održivi prekogranični razvoj opština Foča i Plužine“

Opština Foča - Nataša Miletić - 21. juna 2013. 058.ba

Saradnja Foča-Plužine

FOČA – U Foči je održana prezentacija projekta „Održivi prekogranični razvoj opština Foča i Plužine“. Projekat u vrijednosti 376.000 eura provode opštine Foča i Plužine u partnerstvu sa Turističkim organizacijama ove dvije lokalne zajednice. Projekat finansira Evropska unija, dok su ove dvije lokalne zajednice obezbijedile 60.000 eura.

Opštine Foča i Plužine već su pristupile provođenju projekta, čije je predviđeno trajanje 24 mjeseca. Glavni cilj projekta je podizanje nivoa kvaliteta prekogranične saradnje kroz razvoj turizma i ruralnog razvoja dvije opštine, istakla je Marija Bakrač, projekt menadžer.

– „Glavne aktivnosti projekta se odnose na razvoj turizma i ruralni razvoj – obuku turističkih radnika, skipera, vodiča, spasioca, pružaoca smještajnih usluga, izradu zajedničkog web sajta, izradu propagadnog materijala, učešće na sajmovima turizma, postavljanje info tabli, obilježavanje staza za šetnju i bicikliste, izradu strategije ruralnog razvoja, uklanjanje privremenih deponija, nabavka i postavljanje kontejnera i korpi za otpadke na izabranim lokacijama, podizanje nivoa svijesti stanovništva o potrebi očuvanja životne sredine“ – istakla je Bakrač.

Ovo je nastavak zajedničkih projekata opština Foča i Plužine koje su ove dvije lokalne zajednice već u jednom dijelu realizovale. Dvije opštine, učesnice projekta, napravile su koncept prekogranične saradnje, rekao je predsjednik Skupštine opštine Plužine, Milutin Cicmil.

– „Taj koncept će u narednom periodu da obuhvati dosta oblasti iz zajedničkog djelovanja posebno u dijelu valorizacije prirodnih resursa koje imaju opštine Foča i Plužine“ – zaključio je Cicmil.

Na današnjoj prezentaciji objavljeno je da je završen projekat koji su zajednički realizovali Nacionalni park Sutjeska i opština Foča. On je mnogo doprinjeo poboljšanju usluga u Nacionalnom parku i proširivanju smještajnih kapaciteta, istakao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

– „U okviru tog projekta na Tjentištu je urađeno mnogo toga, a ono što je najznačajnije jeste jedna novina koja je i prvi put promovisana na ovaj način na prostorima BiH. Naime, mi smo danas prvi put potpisali ugovore sa šest seoskih domaćinstava koja se nalaze na području Nacionalnog parka „Sutjeska“ i koji su dobili određena sredstva i adaptirali svoje smještajne kapacitete da mogu da se bave seoskim turizmom. Taj projekat je dao vidne rezultate jer se već broj posjetioca i noćenja i Nacionalnom parku znatno povećao“ – rekao je Mašić.

Što se tiče projekta Održivi prekogranični razvoj opština Foča i Plužine, načelnik Mašić je istakao da on sa stanovništa opštine Foča ima veliku važnost zbog toga što će ovim projektom biti uklonjene sve dosadašnje barijere i negativnosti koje su registrovane na području ove dvije opštine, a koje su uticale na razvoj turizma i na razvoj ovog kraja.

Kako su se složile obje strane, ovaj projekat na određen način tek ukazuje na mogućnosti dalje saradnje opština Foča i Plužine.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,