Služena prva Sveta liturgija u hramu Kneza Lazara

28.06.2013.

Prva liturgija u crkvi u Andrićgradu

ANDRIĆGRAD – Njegovo visokopreosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački Grigorije služio je danas prvu Svetu arhijerejsku liturgiju u novoizgrađenom hramu posvećenom Knezu Lazaru i kosovskim mučenicima u Andrićgradu.

Vladika Grigorije je u besjedi istakao da će ovaj hram biti “saborna crkva ovog divnog grada i svjedočanstvo da ovdje ima Lazarevih Srba i hrišćana”.

On je hram, koji je izgrađen za samo dva mjeseca, nazvao višegradskim Dečanima.

Vladika Grigorije naglasio je da je Vidovdan praznik za one koji vide i prepoznaju Hrista i Lazareve ratnike, koji su se uvijek borili za parče slobode, neba i zemlje. “Sloboda je ikona Božija u čovjeku, to je najveća svetinja i bez nje je nemoguć život i samim tim i ljubav”, naglasio je vladika Grigorije.

Prva liturgija u crkvi u Andrićgradu

Prema njegovim riječima, sloboda je za Srbe ili vidovdanska ili je nema, a do nje se dolazi samo Lazarevim kosovskim putem. “Slaviti Vidovdan je moguće samo istinski slobodnim ljudima, jer jedino oni imaju pravu ljubav prema Bogu i čovjeku”, rekao je vladika Grigorije.

On je poručio da je Vidovdan ogledalo koje ne laže i u kome se svako lice otkriva u cijelosti, u kome se razotkriva izdaja, razdvaja čistota od nečistote, a čovjek slika bojama istine.

U hramu je za vrijeme Svete arhijerejske liturgije izložena i Port Arturska ikona Bogorodice, koju su u Višegrad iz Rusije donijeli članovi porodica poginulih ruskih dobrovoljaca.

Hram u Andrićgradu visok je sa kupolom i krstom 26 metara i dominira nad drugim objektima u gradu od kamena. Smješten je na novoizgrađenom Trgu Njegoša na ušću Rzava u rijeku Drinu.