Vatrogasci se otrovali hlorom na Akva parku

12.06.2013.

Bazen u Foči

FOČA – Trojica fočanskih vatrogasaca otrovala su se sinoć hlorom puneći bazene Akva parka. Srećom, bez težih posljedica.

Vatrogasci su punili bazene bez stručnog nadzora, pošto su radnici koji su radili na Akva parku dobili otkaz.

– Bili su izloženi djelovanju hlora. Od tegoba su imali samo mučnine i povraćanje. Nisu imali tegoba vezanih za respiratorni sistem.Nastavićemo praćenje narednih par dana i nadamo se da će biti dobro – rekla je dr Snežana Mališ, načelnik Internog odjeljenja Univerzitetske bolnice u Foči.

Jedan od trojice otrovanih vatrogasaca, Miloš Čančar kaže da se incident dogodio oko dva sata iza pomoći.- Punili smo bazene sa dvije pumpe. Međutim, dole u postrojenjima gdje su prečišćivači i velike pumpe, počela je da dolazi velika voda, zato što nije bio zatvoren sistem. Zvali smo dvojicu kolega da dođu da nam pomognu da isrcpimo vodu. Pojavio se hlor i počeli smo da se gušimo i povraćamo. Uspjeli smo da iscrpimo vodu, nekoliko puta smo povraćali. To je bila nečija nepažnja, mi ne znamo čija, nama su samo naredili da punimo bazen- kaže Čančar.

Radnici Akva parka, koji su prošli obuku za rukovanje hlorom i postrojenjima za prečišćavanje, dobili su otkaz nakon prošlih lokalnih izbora. Opština je, umjesto njih, angažovala vatrogasce, koji priznaju da nisu stručni u baratanju sa hemikalijama.

– Zašto se izlila voda dole, koji su ventili, stvarno neko treba da bude stručno osposobljen, da znamo šta, kako, jer mi to ne znamo. Mi smo svoj dio posla radili savjesno- kaže vatrogasac, Vladimir Jojić. Prošlog ljeta, hemikalijama na bazenu rukovao je otpušteni radnik Ljubomir Pljevaljčić.

– Išao sam mjesec i po dana na obuku i dobio sam odgovarajuće sertifikate, ali su nas poslije izbora istjerali. Sreća je u nesreći što nije počela sezona. Da je tu bilo, kao što zna da bude preko hiljadu kupača, desile bi se nesagledive posljedice. Ja i kolega smo juče, kad smo čuli da su dovezli hemikalije, nudili da im, dok se ne završe sudski sporovi, besplatno pokažemo, da primimo hlor i da napunimo bazene. Šef parka se složio i rekao da dođemo i danas. Čim smo mi otišli, oni su nazvali policiju, kao da smo mi ometali rad bazena. Poslije toga, nismo više ni išli- kaže Pljevaljčić.

U opštini ne vjeruju vatrogascima i tvrde da nije moglo doći do trovanja.

– Odgovrno tvrdim da radnici nisu mogli doći u kontakt sa natrijum-hipohloridom. Hemikalije su iscurile deset sati prije nego što su oni došli. Hlor je dan prije iscurio iz rezervoara, bilo ga je samo po betonu, debljine nekoliko milimetara. Nije moguće da oni došu u kontakt sa hlorom, kad se na tih nek9oliko milimetara nasulo 20 cm vode. Mislim da je to loše režirana priča od nekoga, nije mi jasno zbog čega- kaže rukovodilac Akva parka, Zoran Ćosović.

Prvu grupu, sedam od ukupno 20 otpuštenih radnika, Sud u Foči je vratio na posao, ali se još uvijek čeka potez Opštine, da li će ih vratiti ili će se žaliti Sudu u Trebinju. Sve su prilike da će otpušteni radnici još pričekati, s obzirom da je iz opštine najavljeno da će za rad na bazenima obučiti nove radnike.

Bazeni počinju sa radom 21. juna

Kako je najavio rukovodilac Akva parka, Zoran Ćosović, bazeni će početi sa radom najkasnije do 21. juna, a novi radnici će biti obučeni u roku od nekoliko dana. Pojasnio je da će, ukoliko se firma Hidrogrup iz Sarajeva, koja je instalirala opremu, ne odazove njihovom pozivu da obuči nove radnike, naći nekog drugog da izvrši tu obuku. Otpušteni radnici kažu da je preduzeće Hidrogrup dalo garanciju za skupocjenu opremu, ali pod uslovom da tom opremom rukuju radnici koje su oni obučili. Za otpuštene radnike, Čosović kaže da odlučuje načelnik opštine.

– To je stvar načelnika. Kad bude pravosnažno rješenje, vjerovatno će biti vraćeni. Ja ne znam, ja o tome ne odlučujem, to je stvar Suda i načelnika opštine- rekao je Ćosović.