Apel stanovništvu – spriječimo požare

25.07.2013.

Požar

FOČA – U narednom periodu na području opštine Foča, kao i šire, preovladavaće izrazito toplo vrijeme i visoke temperature, što pogoduje izbijanju šumskih i drugih požara.

Prema procjeni Republičkog hidrometeorološkog zavoda visoke temperature će potrajati i zbog toga je potrebno da se i Savjeti mjesnih zajednica (putem zborova građana ili na neki drugi način), kao i lokalno stanovništvo uključe u provođenju neophodnih mjera zaštite od požara i preduzmu sve potrebno da ne bi došlo do nastajanja požara.

Požare najčešće prouzrokuju ljudi bacanjem šibica ili cigareta, paljenjem vatre u blizini šuma i prilikom paljenja roštilja na izletištima, istakli su u Odjeljenju za opštu upravu opštine Foča.

U vremenu od 1. marta do 1. novembra zabranjeno je paliti korov, travu, otpad i ostali materijal na udaljenosti ne manjoj od 100 metara od ivice šume.

Potrebno je osmatrati i pratiti situaciju u svom okruženju i u svojoj mjesnoj zajednici, informisati građane o neophodnom oprezu i povećanoj opasnosti od izbijanja požara. U slučaju nastanka požara isti pokušati lokalizovati, ukoliko je to moguće bez opasnosti za lični život.

Ukoliko to nije moguće, potrebno je hitno obavijestiti Teritorijalnu vatrogasnu jedinicu na broj 123 ili 058/213–613. Ukoliko uočite slučajeve namjernog ili nesavjesnog paljenja, što bi moglo izazvati požare, potrebno je iste registrovati i prijaviti Stanici javne bezbjednosti Foča na broj 122, radi preduzimanja kaznenih mjera.