Plužine i Foča: Novi zajednički projekat

26.07.2013.

Plužine

FOČA – U okviru IPA programa prekogranične saradnje Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji finansira EU sa 376.000 eura, počela je realizacija projekta “Održivi prekogranični razvoj Opština Plužine i Foča”.

Projekat predviđa jačanje razvojnih potencijala u turizmu, na ruralnom području i u oblasti zaštite životne sredine, kazala je koordinatorka projekta Marija Bakrač.

„Glavni zadaci su obuka skipera, turističkih vodiča, izrada zajedničkog propagandnog materijala, zatim uklanjanje divljih deponija, postavljanje kontejnera kao i informativnih tabli i znakova“, kazala je Bakrač i istakla da će biti urađene i studije razvoja turizma i poljoprivrede na tom području.

Prirodni potencijali Plužina i Foče su slični i odnose se, uglavnom, na energetiku, turizam i poljoprivredu, riječi su predsjednika SO Plužine Milutina Cicmila.

„Posebno važno je rekonstruisati saobraćajnicu od Nikšića do Plužina i Šćepan Polja i dalje do Foče i Sarajeva, kazao je Cicmil.

Za zamjenicu načelnika Foče Radenku Srndović, projekat će doprinijeti i regulisanju i unapređivanju raftinga Tarom.

Opštine Plužine i Foča, novcem EU, realizovali su još dva zajednička projekta. Jedan od njih bio je zaštita nacionalnih parkova Durmitora i Sutjeske.