Strogom kontrolom do kvaliteta

Sreten Mitrović - 30. jula 2013. 058.ba

Pregled krompira u Rogatici

ROGATICA – Da na području opštine Rogatica, posebno boričkog platoa, krompir dobro nosi uvjerila se i Komisija za sertifikaciju sjemenskog matrijala Poljoprivrednog instituta iz Banja Luke. U prvom ovogodišnjem pregledu doktor Dragan Mandić, magistar Gordana Babić i diplomirani inženjer poljoprivrede Jelena Lazić, obišli su ovih dana parcele na kojim je DOO „Agros“, Udruženje poljoprivrdnika „Solanumprodukt“ i Planinsko dobro „Borike“ ove godine zasijali 54 hektara sjemenskog krompira.

​Cilj je da se identifikuju parcele sa sjemenskim krompirom i u kakvom su stanju usjevi. Kontroliše se i nivo primjene agro-tehnike i trenutno stanje usjeva u smislu prisustva određenih biljnih bolesti na listu i krtolama uz davanje neophodnih stručnih upustava za otklanjanje uočenih negativnih pojava kako bi rod biljaka i kvalitetom i količinom bio na očekivanom nivou.

​Doktor Dragan Mandić, koga smo sa ostalim članovima zatekli na jednoj od parcela preduzeća „Agros“ u selu Sjeversko na Borikama, reče da su oni oduševljeni trenutnim stanjem usjeva.

​- Sve je, dodao je on, u odličnom stanju. Treba još jedna julsko – ranoavgustovska kiša i može se očekivati rekordan rod. Za sjemenski krompir već se može reći da je rekordno rodio. S jednom kišom i konzumni, odnosno krompir za jelo bio bi daleko iznad prosjeka.

​Dvadesetak dana poslije prvog pregleda i dezifikacije, odnosno prskanja radi uništavanja cime i zaustavljanja rasta krtola radi što većeg učešća sjemenskog materijala, slijedi i drugi još strožiji pregled nakon koga će Institut dati sertifikat o kvalitetu sjemenskog krompira za njegov izlazak na domaće i inostrano tržište.

​Uz visoku pocjenu uza stanje krompira na boričkom platou, doktor Mandić usput je propratio i stanje strnih žita u ovom kraju. I za njih je dao visoku ocjenu.

– Pšenica, tritikale i ječam, koji su već u predžetvenom stanju, takvi su da po svim mjerilima nimalo ne zaostaju od ovih kultura u našim žitnicama, reče doktor Dragan Mandić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,