Drugi upisni rok od 26. avgusta, slobodno 1.725 mjesta

18.08.2013.

Drugi upisni rok na fakultete

INFO – Drugi upisni rok za akademsku 2013/2014. godinu na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu biće organizovan od 26. do 30. avgusta, a brucošima je na raspolaganju 1.725 nepopunjenih mjesta za upis na prvu godinu nekog od 17 fakulteta/akademija.

“Od tog broja 378 slobodnih mjesta je na budžetu Republike Srpske, 963 su sufinansirajuća i 384 mjesta je ostalo za vanredne studente”, rekao je danas Srni prorektor za nastavu i studentska pitanja ovog univerziteta Radoslav Grujić.

Prema njegovim riječima, nakon prvog upisnog roka sva mjesta su popunjena samo na Odsjeku istorije na Filozofskom fakultetu i na Studiju medicine na Medicinskom fakultetu u Foči.

Grujić je naglasio da za upis na studijski program Turizma na Ekonomskom fakultetu na Palama vlada izuzetno veliko interesovanje, zbog čega je Univerzitet od Vlade Republike Srpske zatražio proširenje liste, jer su sva mjesta popunjena već u prvom upisnom roku.

“Tražili smo proširenje za još oko 40 mjesta i očekujemo da će nam Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo blagovremeno odboriti taj zahtjev, što će svakako obradovati sve one mlade ljude koji su pokazali interes za ovaj novi studijski program Ekonomskog fakulteta”, istakao je Grujić.

On je preporučio budućim studentima da obrate pažnju i na sasvim nove studijske programe, poput studija Agromediteranske kulture u Trebinju, u sklopu Poljoprivrednog fakulteta Istočno Sarajevo, kao i studijske programe Hemije i Biologije koji su u sastavu Tehnološkog fakulteta u Zvorniku.

Nakon prvog upisnog roka na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu ostala su 52 slobodna mjesta, na Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje četiri, na Ekonomskom fakultetu Brčko 85, na Ekonomskom fakultetu Pale 196, na Mašinskom fakultetu 75, na Medicinskom fakultetu Foča 24, na Pravnom fakultetu 144, na Poljoprivrednom fakultetu 133, a na Tehnološkom fakultetu Zvornik 141 mjesto.

Pedagoški fakultet Bijeljina ima 125 slobodnih mjesta, Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta 128, Fakultet za proizvodnju i menadžment Trebinje 31, Muzička akademija 15, Fakultet poslovne ekonomije Bijeljina 76, Saobraćajni fakultet Doboj 113, Filozofski fakultet 302 i Pravoslavni bogoslovski fakultet Sveti Vasilije Ostroški ima 118 slobodnih mjesta.

Prijavljivanje kandidata za drugi upisini rok počeće 26. avgusta i trajaće do 30. avgusta. Polaganje prijemnog ispita je 2. septembra u 9.00 časova na svim organizacionim jedinicama visokoškolske ustanove, dok je objavljivanje rezultata konkursa planirano do 4. septembra do 14.00 časova.

Upis primljenih kandidata biće obavljen 5. i 6. septembra.