Planinari pohodili jezera Zelengore

05.08.2013.

Planinari na Vrbnici

FOČA – Jedna od najljepših planinarskih akcija u BiH „Jezera Zelengore“, okupila je ove godine pedesetak planinara iz Republike Srpske i Srbije.

Planinari su u svoj pohod krenuli sa Gradskog trga u Foči prema jezeru Donje bare, gdje se i prespavalo prve večeri pohoda.

U petak i u subotu planinari su obišli gorske oči, Orlovačko jezero do kojeg su stigli preko Uglješinog vrha i Bregoča. Potom se njihova šetnja se nastavila do Kotlaničkog, Štirinskog i Borilovačkog jezera. Zadnjeg dana pohoda planinari su se, preko Videža, Crnog i Bijelog jezera, uputili u Vrbnicu i posjetili tadicionalnu manifestaciju „Dani borovnice“.

I ove godine lijepo vrijeme omogućilo je planinarima da se lijepo provedu i po ko zna koji put dive ljepoti prirode na jednoj od najljepših planina ovog kraja.

Predjsednik Planinarskog društva „Zelengora“, Momo Mihajlović, zadovoljan je kako je protekla akcija obilaska gorskih očiju: -„Pohod je prošao dobro, bilo je dosta planinara iz Republike Srpske i regiona, i ono što je doprinjelu dobrom pohodu jeste to što niko nije odustao od osvajanja nijednog vrha Zelengore a ni jezera“ – istakao je Mihajlović.

Akcija „Jezera Zelengore“ ima dugu trediciju, jedna je od najmasovnijih planinarskih pohoda na našim prostorima i nalazi se u kalendaru Planinarskog saveza Republike Srpske.

Opština Foča - Nataša Miletić