Izraelci upoznati sa bogatim ponudama Višegrada i Trebinja

17.09.2013.

Ćuprija nа Drini

VIŠEGRAD – Jedan od najpopularnijih turističkih portala u Izraelu “Gou trevel” predstavio ješiroj izralskoj javnosti atraktivne turističke ponude Trebinja i Višegrada, kao i projekat Andrićgrada sa svim kapacitetima i ponudama.

U tekstu pod naslovom “Republika Srpska i na Drini ćuprija”, uz pregršt istorijskih, geografskih, kulturnih, etno i drugih podataka i promotivnih fotografija, autor članka Rami Dovrat je prikazao doživljaj romana “Na Drini ćuprija” u stvarnosti u kojoj se obreo.

“Detaljnim opisima Ćuprije i izvodima iz romana, izraelski čitalac nedvosmisleno je pozvan da posjeti ovo naše odredište”, prenio je Srni pomoćnik šefa Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Aleksandar Nikolić.

Autor je kroz biografije Mehmed-paše Sokolovića, Mimar Sinana, Ive Andrića i Emira Kusturice prikazao viševijekovni multidisciplinarni obris Višegrada.

Posebno se osvrnuo na istoriju jevrejske zajednice gradića pod Bikavcem, prepričavajući razgovor i sjećanja Bukice Romano i pišući o ostacima tamošnjeg sefardskog hrama i jevrejskog groblja.

Živopisno je oslikana škola u kojoj je učio Ivo Andrić, prikazana je njegova kuća, te prezentovan projekat Andrićgrada sa svojim kapacitetima i ponudama. Opisan je i istorijat Višegradske banje.

Drugi dio prikaza odnosio se na Trebinje, pod naslovom “Trebinje – grad na rijeci”. Ističe se osebujan stari grad u blizini tromeđe sa Crnom Gorom i Hrvatskom, u kome se dotiču orijentalno i mediteransko, uz prijatnu sredozemnu klimu.

Trebinjska pijaca je doživljena kao prava atrakcija, nedaleko od živahne Trebišnjice i njenih vodenica. Istorijat grada oživljen je posebno kroz sekvencu Perovića /Arslanagića/ mosta.

Nije zaobiđen značaj Trebinja u trgovačkim putevima prohujalih vijekova, između Raguze i Carigrada, ali i razvoja modernog grada koji koristi prirodne potencijale, poput hidroelektrane.

Pijetet je dat crkvama i manastirima u okruženju sa posebnim opisom Hercegovačke Gračanice, njenim motivom i narativom o Jovanu Dučiću, te manastiru Tvrdoš.

Manastir Tvrdoš se pominje i u poglavlju o tamošnjim vinima, a istaknut je i kvalitet “Vranca” iz Vinarije “Anđelić“.

“Gou trevel” se odlikuje turističkim promocijama koje obiliju sadržajima iz oblasti kulture, umjetnosti, istorije i prirodnih ljepota, bez isticanja komercijalnog aspekta.

“Autori članaka na sajtu trude se da grade kredibilni nivo, oslanjajući se na stručnjake iz oblasti o kojima pišu, te zbot toga `Gou trevel` uživa visok ugled u Izraelu”, naveo je Nikolić.

Ovaj projekat je logistički i sadržajno pomogla Turistička organizacija Republike Srpske, turističke organizacije Višegrada i Trebinja i Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu.