Nastavljaju se pozitivni trendovi

23.09.2013.

Andrićgrad

ANDRIĆGRAD – Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Maida Ibrišagić Hrstić rekla je da se nastavljaju pozitivni trendovi u Republici Srpskoj kada je riječ o turističkim dolascima i ostvarenim noćenjima.

Ona je istakla da turistički radnici imaju razloga za zadovoljstvo brojkama koje su zabilježene u prvoj polovini godine, te da je u periodu od januara do jula ove godine zabilježen rast turističkih dolazaka od 4,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kao i da je ostvaren veći broj noćenja za tri odsto.

“Osim Banje Vrućice, Jahorine, Trebinja i Banjaluke, najposjećenija destinacija postao je i Višegrad sa projektom Andrićgrad, ali i drugim kulturno–istorijskim bogatstvom ove opštine“, rekla je Hrstićeva za “Pres Republike Srpske”.

Prema njenim riječima, Andrićgrad je već posjetilo nekoliko hiljada turista, a tamo se stvaraju uslovi za dolazak 150.000 gostiju godišnje.

Govoreći o izgradnji Turističkog centra “Klekovača”, Hrstićeva kaže da će taj projekat, vrijedan 385 miliona evra, biti realizovan u periodu od 20 godina, te da će biti izgrađena skijališta, smještajni kapaciteti, velnes i spa sadržaji.

“Pokušaće se u potpunosti iskoristiti odlični uslovi planine Klekovače za razvoj zimskog, ljetnjeg i banjskog turizma, ali i drugih sportsko–reakreativnih sadržaja”, pojasnila je Hrstićeva.

Ona je naglasila da je studijom ekonomske opravdanosti izgradnje naselja “Bileća – grad jezero” planirano da se na šest lokacija jezera Bileća izgradi turističko–sportski kompleks, te da je ukupna investicija procijenjena na oko 20 miliona evra.

“Cilj je turistički valorizovati sadržaje Bilećkog jezera za razvoj turizma i ostalih pratećih sadržaja. Predviđena je izgradnja smještajnih jedinica, ugostiteljskih objekata, sportsko–rekreativnih terena, parkova, prostora za odmor i relaksaciju, kafe klubova sa pogledom na Bilećko jezero, ribarskih koliba i ribljih restorana”, dodala je Hrstićeva.

Ona je naglasila da ključ uspješnog turizma nije samo u resursima, nego prije svega u osnovnoj i pratećoj infrastrukturi, te su mjere kojima se pokušavaju otkloniti prepreke razvoja propisane Strategijom razvoja turizma Republike Srpske za period do 2020.godine.