Predsjednici mjesnih zajednica upoznali rukovodstvo opštine sa problemima

Opština Foča - Nataša Miletić - 11. septembra 2013. 058.ba

Sastanak sa MZ u Foči

FOČA – Rukovodstvo opštine sastalo se sa svim novoizabranim predsjednicima Savjeta mjesnih zajednica sa područja opštine Foča.

Na sastanku su izneseni najveći problemi mjesnih zajednica. Sve mjesne zajednice imaju slične probleme dok su ruralne zajednice u mnogo težem stanju. Putna komunikacija na rubnim dijelovima opštine je loša, a potrebno je i veće angažovanje na čišćenju snijega tokom zimskog perioda. S druge strane, većina gradskih mjesnih zajednica nema prostorije za rad.

Najveći problem mjesnih zajednica Zavait, Čelebići i Meštrevac je putna infrastuktura, te napajanje električnom energijom ovih prostora. Ove mjesne zajednice nemaju poštu, prodavnicu, mjesne kancelarije su davno zatvorene. U školi na Čelebićima je malo đaka, dok je škola na Zavaitu davno zatvorena. Sve to doprinosi gašenju ovih mjesnih zajednica, istakao je Vukola Sekulović, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Zavait.

– „Godinama postoje obećanja da će se asfaltirati put od Zavaita do Čelebića i bolje održavati put od Dragočave do Zavaita, te se češće sanirati asfaltne rupe na tom putu. Djelimično je nešto urađeno ovih dana, na dionici Dragočava – Rudino Brdo, ali i dalje nam je gorući problem asfaltiranje cijele dionice do Čelebića“ – rekao je Sekulović.

U mjesnim zajednicama u kojima živi povratničko stanovništvo nešto je urađeno prethodnih godina, mada su u nekim radovima mještani učestvovali vlastitim sredstvima. Mještani Jeleča svojim sredstvima su asfaltirali 1520 metara puta a ostalo je nedovršeno 820 metara do Miljevine. U Jeleču imaju problema sa strujom i vodom, jer vodozahvat za ovo područje nema muljnih ventila i filtera, tako da voda nije adekvatna za piće.

Sastanak sa MZ u Foči

Rukovodstvo opštine ovim sastankom željelo je da se upozna sa novoizabranim predsjednicima mjesnih zajednica, da čuju njihove probleme i planove za rješavanje tih problema, te da ih upoznaju sa njihovim obavezama. Takođe, predsjednici su zaduženi da u svojim mjesnim zajednicama naprave spisak socijalno-ugroženih lica kako bi im se dostavio ogrev, lijekovi i higjenski materijal, te pružila socijalna pomoć, istakao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

– „Ono što smo danas čuli od predsjednika mjesnih zajednica jeste uglavnom problem loših komunikacija i nerješeni problemi kada je riječ o putevima, zatim o onim osnovnim komunalnim problemima u mjesnim zajednicama, život ljudi u mjesnim zajednicama i sve ono što ne zahtjeva neka velika finansijska sredstva ali je u svakom slučaju odraz jedne dugogodišnje nebrige prema mjesnim zajednicama. Mali je broj mjesnih zajednica koje imaju svoje prostorije i uslove za rad. Mi želimo da to stanje promjenimo i dogovorilo smo danas nekoliko konkretnih mjera a to se odnosi na adaptaciju prostora u kojima mjesne zajednice trebaju da rade, da napravimo spisak prioriteta koje bi trebalo u mjesnim zajednicama realizovati i da napravimo dinamiku njihove realizacije kako bi sa tim ušli u budžet. Takođe pokušaćemo, onoliko koliko se može u budžetu, da stimulišemo ljude da rade, da platimo dio troškova predsjednika Savjeta mjesnih zajednica“ – istakao je Mašić.

Rukovodstvo je istaklo da je ova godina bila restriktivna ali da će se u budžetu opštine za narednu godinu znatno više sredstava planirati za investicije u mjesnih zajednicama i za njihov rad.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,