Izvještaj sa 11. redovne sjednice SO Foča

Opština Foča - Nataša Miletić - 31. oktobra 2013. 058.ba

Opština Foča

FOČA – U srijedu je zasjedala 11. redovna sjednica Skupštine opštine Foča, na čijem dnevnom redu je bilo 28 tačaka. Najviše rasprave izazvale su tačke o otpisu duga starijeg od tri godine, te tačka o utvrđivanju prijedloga za dodjelu koncesija.

Zastarjela potraživanja Opštine iznose 1,7 miliona maraka, a odnose se na neplaćene komunalne naknade, rente i opštinske takse. Dug Opštini, veći od hiljadu maraka, ima 136 subjekata. Pojedini dužnici, duguju više od šest godina, kojih ima 101 i njihov dug iznosi ukupno 1,2 miliona maraka. Dug još 35 dužnika, koji je veći od hiljadu maraka i ukupno iznosi ukupno 396 hiljada, je stariji od tri godine. Manje od hiljadu maraka duga ima ukupno 529 subjekata.

Načelnik opštine Radisav Mašić, najavio je da će u okviru nove sistematizacije radnih mjesta, posebnu pažnju obratiti na sektor koji radi naplatu potraživanja, da ne bi opet došlo do sličnih situacija. Na prijedlog načelnika, odbornici su jednoglasno usvojili zaključak, da Opština otpiše dugovanja manja od 1000 maraka, dok će ostala potraživanja još jednom na reviziju i pred odbornicima će se naći na sledećoj Skupštini.

Odbornici su se najviše zadržali na tački o utvrđivanju Prijedloga za dodjelu koncesija. Lista prijedloga prirodnih bogatstava koja se mogu dati pod koncesiju, koju je Skupština usvojila, poslužiće kao radni materijal za izradu Politike dodjele koncesija, koju donosi Narodna skupština RS. Odbornici su, kada je u pitanju ova tačka, raspravljali i o izgradnji malih hidrocentala na području nacionalnog parka „Sutjeska“. Nakon što je izmijenjena jedna stavka, koja se odnosi na koncesiju za put do Šćepan Polja, tako što je uopštena da se odnosi na bilo koji pravac, ovaj dokument je usvojen sa 15 glasova za i sedam uzdržanih.

Na listi prirodnih bogatstava koje se mogu dati pod koncesiju je 11 tačaka; hidropotencijali rijeka Drine, Ćehotine, Sutjeske, Bistrice, Govze, Oteše i Hrčavke, vađenje šljunka , pijeska i kamena iz vodotokova, eksploatacija kamena u Miljevini i Slatini, istraživenje i eksploatacija olova, cinka, bakra u Čelebićima, izgradnja magistralnih puteva, izgradnja termoelektrane i toplovoda, upravljanje i prerada komunalnog otpada, izgradnja ugostiteljskih objekata u gradu, prigradskim naseljima i duž magistralnih i regionalnih saobraćajnica, poljoprivredno zemljište u vlasništvu Opštine, pješčane piramide u Daničićima i nalazišta stećaka u Čelebićima i u Borjanicama.

Na zasjedanju lokalnog parlamenta, imenovani su novi upravni odbori institucija čiji je osnivač Skupština opštine Foča.

Članovi upravnih odbora u institucijama Apoteka Foča, JU Centar za socijalni rad, Centar za kulturu i informisanje, JZU Dom zdravlja, Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“, Muzej „Stara Hercegovina“ i Turistička organizacija, imenovani su na prijedlog načelnika opštine, nakon provedenog konkursa.

Tako su imenovanu upravni odbori u sastavu:

  1. Centar za kulturu i informisanje – Spasoje Jojić, Danka Kujundžić i jelena Djuričić;
  2. JU Centar za socijalni rad – Rosa Vladičić, Dalibor Pljevaljčić i Rajko Dragičević;
  3. JZU Dom zdravlja – Rajka Vuksanović, Tanja Stanković i Milojka Živanović;
  4. JU „Apoteka Foča“ – Slobodan Krunić, Stanoje Begović i Biljana Bulatović:
  5. Muzej „Stara Hercegovina“ – Svjetlana Pavlović, Miloš Živanović i Marina Dostić;
  6. Turistička organizacija opštine Foča – Đorđe Komlenović, Snežana Radović i Ranka Stanković;
  7. Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ – Biljana Drašković, Maja Marković i Ljiljana Tešević.

U drugom djelu zasjedanja, SO Foča donijela je Odluku o raspisivanju Javnog konkursa za izbor direktora JZU Doma zdravlja, Muzeja Stare Hercegovine i Apoteke Foča.

Odbornici nisu prihvatili Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Javne ustanove Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“, ali su u narednoj tački usvojili Prijedlog programa rada ove ustanove za narednu godinu.

Do kraja sjednice razmatrale su se informacije o stanju u oblasti bezbjednosti, fizičkog vaspitanja i sporta, te u oblasti kulture.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,