Projekat banjsko-turističkog centra na Vilinoj vlasi

04.10.2013.

Vilina vlas

VIŠEGRAD – Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković izjavio je da će 30. oktobra na Ivesticionoj konferencji u Moskvi inostranim investitorima biti predstavljen projekat gradnje banjsko-turističkog centra na lokalitetu Viline vlasi, čija je procijenjena vrijednost 3,6 miliona evra.

“Riječ je o gradnji novog objekta sa spa i fitnes centrom, koji će moći da primi 220 gostiju. Objekat bi se gradio na lokalitetu Viline vlasi, a o njegovom turističkom značaju za Višegrad ne treba trošiti riječi”, izjavio je Mišković Srni na štandu Republike Srpske na Međunarodnom sajmu turizma, koji je danas počeo u Novom Sadu.

On je istakao da bi taj turističko-banjski centar koristio blagodeti ljekovite vode i čistog planinskog vazduha na lokalitetu Viline vlasi, pet kilometara udaljene od Višegrada.

“Za ljekovitost vode znalo se još u doba Mehmed paše Sokolovića, a radnici koji su gradili čuvenu višegradsku ćupriju pridavali su joj čudotvorna svojstva. Budućim posjetioci centra uživaće i u izuzetnom vazduhu koja Vilinu vlas svrstava u kategoriju vazdušnih banja”, rekao je Mišković.

On je dodao da bi taj centar, ako u Moskvi bude pronađen investitor, uz već dobro afirmisani turističko-kulturni kompleks u izgradnji – Andrićgrad, imao izuzetan značaj ne samo za turizam Višegrada, nego i Srpske.

“Prema nekim planovima Andrićgrad bi definitivno trebalo da bude završen na Vidovdan 2014. godine. Uz novi spa i fitnes centar bio bi to neviđen zamajac za turizam, kako Višegrada, tako i cijele Srpske”, istakao je Mišković.

Prema njegovim riječima, pomalo neopravdano zaboravljaju se još neki aduti višegradskih turističkih potencijala, uz svo poštovanje Andrićgrada, kao i ljekovitosti Viline vlasi.

“Kao da se pomalo zaboravlja značaj višegradske ćuprije preko Drine, oko koje se u davna vremena i zavrtila priča o Višegradu, i zbog koje je nastao i sam grad. Konačno, da nije bilo tog mosta, ne bi bilo priče o Andrićgradu, niti o Vilinoj vlasi. Zato će opština uvijek činiti sve da na Drini ćuprija nikad ne padne u zaborav”, naveo je Mišković.

Na Novosadskom sajmu danas je počeo 46. Međunarodni sajam turizma, na kojem svoju ponudu predstavlja i Republika Srpska. Međunarodni sajam turizma traje do nedjelje, 6. oktobra, a održava se u prostorima Kongresnog centra “Master”.