U Sarajevu predstavljena prekogranična saradnja Foče i Plužina

Opština Foča - Nataša Miletić - 03. oktobra 2013. 058.ba

FOCA PLUZINE

FOČA – U Sarajevu je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen Projekat „Održivi prekogranični razvoj opština Foča i Plužine“. Projektne aktivnosti, koje u BiH provodi opština Foča kao korisnik grant sredstava, finansira Delegacija Evropske unije u BiH u iznosu od 152.988 evra.

Menadžer projekta Marija Bakrač istakla je da je glavni cilj projekta povećanje potencijala za prekograničnu saradnju između BiH i Crne Gore, što doprinosi procesu evropskih integracija obje zemlje, kao i održivom razvoju u pograničnim oblastima.

Ona je, na predstavljanju projekta novinarima, istakla šta je do sada urađeno u okviru saradnje:  -„ Do sada smo opremili projektne kancelarije u Foči i Plužinama, uradili vizuelni identitet projekta, organizovali konferencije za novinare u Foči, Plužinama i Podgorici, organizovali kik of sastanke kojim smo predstavili  zvaničan početak projekta u obje opštine, identifikovali divlje deponije i organizovali akcije čišćenja rijeke Tare.

Pripremili smo i kampanje o zaštiti životne sredine koje ćemo organizovati na javnim mjestima, u osnovnim i srednjim školama i vrtićima.  Održali smo i sastanak foruma Foča-Plužine na jačanju kapaciteta. Još smo identifikovali pješačke i biciklističke staze  koje je potrebno obilježiti. Uradili smo projektnu brošuru i pripremamo zajednički veb sajt“ – zaključila je Bakračeva.

Ona je dodala da su ciljne grupe projekta lokalne vlasti, lokalne turističke organizacije, nevladine organizacije, mala i srednja preduzeća, djeca, skiperi, spasioci, turistički vodiči, poljoprivredni proizvođači i članovi Foruma „Foča – Plužine“.

Zamjenik načelnika opštine Foča i koordinator projektab za našu opštinu, Radenka Srndović navela je da se glavne aktivnosti projekta odnose na razvoj turizma i ruralni razvoj – obuku turističkih radnika, izradu zajedničke internet stranice, učešće na sajmovima turizma, obilježavanje staza za šetnju i bicikliste, izradu Strategije ruralnog razvoja, podizanje svijesti stanovništva o potrebi očuvanja životne sredine i drugo.

FOCA PLUZINE 4

Ona je podvukla da Foča i Plužine imaju tradicionalno dobru saradnju, što potvrđuje i realizacija ovog, ali i drugih zajedničkih projekata kojima žele da poboljšaju život stanovništva i da obezbijede kvalitetnije korištenje prirodnih resursa sa kojima raspolažu ove opštine.  –„Važno je reći da će i jedan dokument biti rezultat  ovog projekta a to je integrisana strategija ruralnog razvoja, koja će nam omogućiti da, po jednom planu koji će biti strateški i obavezujući i za jednu i drugu opštinu, planiramo  svoje godišnje planove i razvijamo prije svega turizam i poljoprivredu. Imamo i prirodne uslove da to možemo uraditi jer su, pored drvne industrije i šumarstva, hidropotencijal i poljoprivreda potencijali ovih opština“ – zaključila je Srndovićeva.

Prekogranična saradnja je veoma važan instrument predpristupne pomoći za sve države koje žele da se priključe Evropskoj uniji, istakao je Borislav Vuković, pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i izrazio zadovoljstvo što su se Foča i Plužine odlučile za ovu saradnju: -„Nadam se da je ovo jedan početak prosperitetne saradnje u budućnosti. Što se tiče Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ono na nivou BiH pokriva oblasti turizma, ekologije, ruralnog razvoja, upravo ovo sve što čini ovaj projekat. Mi sa tog nivoa stojimo na raspolaganju ovom projektu i svim drugim projektima koji se tiču prekogranične saradnje, da pomognemo u skladu sa našim mogućnostima i nadležnostima“ – rekao je Vuković.

Predsjednik Skupštine opštine Plužine Milutin Cicmil potvrdio je da su dvije prijateljske opštine već realizovale niz zajedničkih projekata u okviru prekograničnih programa EU fondova, posebno u oblastima turizma, kulture, saobraćajne infrastrukture i drugog.

Direktori turističkih organiizacija Foče i Plužina, Ljeposava Đajić i Neđeljko Jovović, predstavili su prirodne ljepote i kulturno-istorijsko naslijeđe svojih lokalnih zajednica i najavili zajedničko učešće na sajmu turizma u Novom Sadu, od 3. do 6. oktobra. Projekat „Održivi prekogranični razvoj opština Foča i Plužine“ finansira EU putem IPA fonda u okviru Prekograničnog programa BiH i Crne Gore u ukupnom iznosu od 376.040 evra i ove opštine će, sa svojim turističkim organizacijama, realizovati ga u naredne dvije godine.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,