Dvije decenije bez studentskog doma [VIDEO]

RTRS / UES - 14. novembra 2013. 058.ba

Studentski dom u Foči

FOČA – Na Medicinskom i Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Foči studira oko 2.000 mladih iz Republike Srpske, Federacije BiH, ali i republika bivše Jugoslavije. Studentski život možda je drugačiji nego u većim gradovima, ali budući akademski građani postižu zavidne rezultate. Nakon dvije decenije postojanja, fakulteti u Foči još uvijek nemaju studentski dom. Studenti se nadaju da će se to uskoro promjeniti i da će se popraviti studentski standard u ovom gradu.

Geografski položaj, ali i bolji uslovi studiranja i, što je najbitnije, sticanja primjenjivog znanja, mlade iz svih krajeva bivše Jugoslavije dovode u Foču. Slijed dolaska do Foče podrazumjeva i računicu troškova studiranja. Za troškove studiranja i svakodnevne potrebe mjesečno je potrebno oko 400 do 500 KM, bez garderobe i većih prohtjeva.

I tako iz dana u dan. Kada se sve stavi na papir nije lako. Ipak, nastojanje da se postigne više i bolje do diplome zahtjeva mnogo odricanja. Studentima je učiti, a roditeljima voditi brigu o finansijama. Još ako ima i stipendija, onda je sve u koricama propisa studentskog života.

Sa razvojem Republike Srpske stasavali su i fakulteti u Foči. Nastava i nauka idu u korak sa vremenom. Jedino se dugo čeka na poboljšanje studentskog smještaja, zbog čega se u Foči, na skoro svakom koraku, nalaze oglasi za izdavanje stanova ili soba studentima.

Stevan Šeatović, student četvrte godine Specijalne edukacije i rehabilitacije, kaže da se sa kolegama snalazio na razne načine. U početku je živio po sobama, kasnije u stanovima koje je zbog uslova stanovanja često mijenjao. Kaže da je cijena izdavanja sobe u Foči 150, a stana od 150 do 200 KM, u zavisnosti koliko osoba iznajmljuje stan.

Za razliku od Stevana, studentkinja Angelina Milisavljević iz Viteza već 6 godina živi u studentskom domu u Foči. Osnivanjem Medicinskog fakulteta u Foči, jedna od zgrada Univerzitetske bolnice Foča preuredjena je u dom za smještaj studentkinja. Uslovi u domu su daleko od sjajnih.

„Ako gledamo sa finansijske strane super je. Plaćamo 85 KM, imamo 3 obroka i krevet. Ali, kada sam počela da studiram, bilo nas je po dvije do tri studentkinje u sobi. Danas se u tim sobama, veličine 4 sa 3, nalazi i po sedam do osam djevojaka. Gužva je, stalno je galama, često mnogo toga ne radi. Sve u svemu, dom je zaista prepunjen“, iskrena je Angelina.

Studenti koji će uskoro dobiti diplome, godinama su slušali priče o izgradnji studentskog doma. Dok su jedni izgubili svaku nadu da će ikada useliti u novi studentski dom, drugi se ipak nadaju da će dom uskoro biti završen što bi uticalo na smanjenje cijena privatnog smještaja za studente u Foči.

Od 2010. godine krenulo se od nule i počela je izgradnja studentskog doma. Ukorovljen je i trenutno se čeka na opremanje i novac koji bi Vlada Srpske Univerzitetu u Istočnom Sarajevu trebalo da obezbijedi kreditom od Vlade Austrije.

Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS, izjavio je nedavno u Foči da se moraju ispoštovati odredjene stroge procedure, te da je trenutno nemoguće govoriti o preciznim rokovima za završetak doma.

Procedure su sljedeće:

  • potpisan je Ugovor o II fazi projekta „Modernizacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu“ sa austrijskom firmom „VAM“
  • na potezu su vlade Srpske i Austrije koje treba da odobre kreditno zaduženje, od čega i zavisi kada će početi opremanje doma u Foči čiji je kapacitet 340 mjesta.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , , , ,