Opremanjem bolnica bolji uslovi za liječenje tuberkuloze

01.11.2013.

Bolnica Foča

FOČA – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je da će danas otvoreno rekonstruisano Odjeljenje za liječenje od plućnih bolesti i tuberkuloze u bolnici u Foči omogućiti pacijentima bolje uslove za liječenje, istakavši da ni drugi gradovi neće biti izostavljeni.

Bogdanić je rekao da se u okviru borbe protiv tuberkuloze, osim Foče, opremaju bolnice u Trebinju i Doboju, da će Bijeljina dobiti mikrobiološku laboratoriju, a Banjaluka opremu za liječenje oboljelih od tuberkuloze.

U opremanje prostorija za liječenje pacijenata oboljelih od tuberkuloze uloženo je 180.000 KM u partnerskom odnosu UNDP-a, Globalnog fonda za borbu protiv tuberkuloze, Side i malarije, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Univerzitetske bolnice Foča.

“Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, Univerzitetska bolnica i Fond zdravstvenog osiguranja proveli su ovaj projekat zajedno sa UNDP-om”, istakao je Bogdanić.

On je prilikom posjete Univerzitetskoj bolnici u Foči rekao da je zadovoljan postignutim rezultatima rukovodstva i zaposlenih.

Načelnik Pneumoftiziološkog odjeljenja Dobrinka Božović Ćosović rekla je da su opremljene ordinacije, zamijenjeni prozori i vrata, podovi, mokri čvorovi, a sobe su klimatizovane.

Ona je istakla da su sada mnogo bolji uslovi za pacijente koji inicijalnu fazu liječenja od oko dva mjeseca provode u bolnici.

“Moramo naglasiti da smo u proteklom periodu uspjeli da ovu bolest stavimo pod kontrolu, da se ne širi”, naglasila je načelnik Pneumoftiziološkog odjeljenja.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Veljko Marić rekao je da su donatori, osim što su opremili ovo odjeljenje i laboratoriju, uložili i u obuku zdravstvenih radnika da bi spriječili širenje tuberkuloze.

On je izrazio nadu da će, uz podršku resornog Ministarstva, biti nastavljena dobra saradnja sa UNDP-om.

Marić smatra da u ovoj bolnici, koja je i nastavno-naučna baza Medicinskog Fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, sve dobro funkcioniše, što motiviše da se radi još bolje.

Zadovoljstvo provođenjem projekta izrazili su donatori iz Globalnog fonda za borbu protiv tuberkuloze koji je posredstvom UNDP-a finansirao ovaj projekat.

Projekt menadžer Linzi Kol kaže da u okviru ovog projekta planiraju da do kraja 2015. godine opremimo još pet laboratorija u Srpskoj.