Planina i Drina mame turiste na Zlatibor i u Višegrad

16.01.2014.

Višegrad-Andrićgrad panorama

VIŠEGRAD – Ove godine u Višegradu se očekuje veliki dolazak turista sa Zlatibora, Tare i Mokre Gore, zbog blizine i relativno dobre putne komunikacije između ovih destinacija. Potvrdio je to i stručni saradnik u TO „Zlatibor“ Ivan Pavlović.

„Izgradnjom Kamengrada koji se nadovezuje na Drvengrad u Mokroj Gori ova ruta je u prethodnoj godini bila hit“, istakao je Pavlović.

U razgovoru sa predstavnicima agencije „Zlatex“ ističu da su prezadovoljni saradnjom i načinom rada u Višegradu i kaže da su gosti bili oduševljeni sa ponuđenim sadržajima u gradu na Drini. Smatraju da će ovogodišnja turistička sezona biti još intenzivnija.

Upućeni jedni na druge uz postojanje ogromnih i jedinstvenih turističkih potencijala, turistički radnici Zlatibora i Mokre Gore snažno priželjkuju oživljavanje „čarobnog turističkog kruga“.

„Kada bi se zatvorio taj krug, onda bismo mogli da kombinujemo izlete odlaskom turističkih grupa u Perućac koje bi uzvodno Drinom dolazile u Višegrad, a druga tura bi se kretala iz Višegrada prema Bajinoj Bašti“, rekao je Pavlović, podsjećajući da je uvijek postojala jaka volja za saradnjom sa Višegradom zbog njegovog vjekovnog turističkog blaga i rijeke Drine čija smaragdno-zelena boja opčinjava strance.

„Pored Andrićgrada, tu je i neprikosnovena na Drini ćuprija, koja je oduvijek privlačila naše goste a mislim da će ove godine i pogranične formalnosti biti svedene na minimum“, pojasnio je Pavlović.

Promocija Višegrada, ove godine na svim kontinentima

TO Višegrada je pripremila plan promocije svojih potencijala, potvrdila je direktorica ove organizacija Olivera Todorović.

Ona je najavila predstvaljanje promotivnog materijala na prestižnim međunarodnim sajmovima a prve utiske će donijeti sa velikog sajma turizma u Beogradu.

„Preko TO Republike Srpske, brošure Višegrada će se naći na sajmovima turizma u Beču, Briselu, Pragu, Tel Avivu, Moskvi i Vašingtonu. U okviru strategije razvoja turizma u Višegradu u saradnji sa opštinom, zadržane su već prepoznatljive manifestacije „Skokovi sa ćuprije“, „Višegradska regata“ i „Zlatne ruke Podrinja“, kazala je Todorovićeva.

Ove godine posebna pažnja će biti posvećena izradi zvaničnog suvenira Višegrada, gastro ponudi, promociji rukotvorina i starih zanata.