Od sutra potpisivanje peticije za reviziju presude “mladobosancima”

09.02.2014.

Andrićev institut - odbor za 1. svjetski rat

ANDRIĆGRAD – Odjeljenje za istoriju Andrićevog instituta u Andrićgradu od sutra će u Republici Srpskoj i Federaciji BiH početi sa potpisivanjem narodne peticije za reviziju presude četvorici pripadnika “Mlade Bosne”, među kojima je bio i Gavrilo Pincip.

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica rekao je danas novinarima u Andrićgradu da ta presuda nije bila punopravna i da će se, nakon upućivanja peticije Sudu BiH u Sarajevu, uručiti i zahtjev za reviziju sudskog procesa pripadnicima “Mlade Bosne”.

“Logično je da se revizija, koja će sigurno u ovakvim društveno-političkim odnosima biti dug i mukotrpan proces, održi u mjestu gdje je atentatorima i suđeno – u Sarajevu”, istakao je Kusturica.

On je naglasio da presuda nije bila validna, jer su “mladobosanci” atentat izvršili na okupiranoj teritoriji koja pravno nije bila suverenitet tadašnje Austrougarske monarhije.

Kusturica je upitao “kakva je to presuda i kakav je to sud koji nije nikad primio žalbu na presudu” što je, kako je ocijenio, nezabilježeno u pravnoj nauci.

“Advokata Rudolfa Cistlera, koji je po služebenoj dužnosti branio Principa i ‘mladobosance’, nakon izricanja presude, na ulicama je čekala sarajevska rulja da ga linčuje, pa je on iz zgrade suda iznešen u buretu za ulje”, podsjetio je Kusturica.

Na današnjoj konferenciji za novinare promovisan je drugi broj “Istorijskih svesaka” Odjeljenja za istoriju Andrićevog instituta koji sadrži istorijski značajan dokument o tome kako je advokat Rudolf Cistler utvrdio ozbiljne manjkavosti i upitnost načela legimiteta sudske presude “mladobosancima”.

Član Međunarodnog odbora Andrićevog instituta za obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata Miroslav Perišić rekao je da je riječ o stenogramu odbrane optuženih, a kojem ni istoričari ni pravnici nisu posvetili pažnju.

Perišić je izrazio žaljenje što je u nemirima u Sarajevu prije dva dana izgorio značajan dio arhivske građe što je, kako je naglasio, duboko potreslo poslenike kulture kako na Balkanu, tako i u Evropi.

“Reč je, kako sam saznao, o najvrednijoj arhivi iz austrougarskog perioda do Drugog svetskog rata, uključujući tu i Kraljevinu Jugoslaviju i njenu Drinsku banovinu”, istakao je Perišić.

Sekretar Međunarodnog odbora za obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata Ivan Obradović naglasio je da je optuženim “mladobosancima” suđeno za čin veleizdaje, umjesto ubistva jer je za prvo bila previđena smrtna kazna, a za ubistvo kazna zatvora do 20 godina.

“Advokat optuženih je u odbrani i završnoj reči dokazivao da nikad nije bila provedena pravna procedura pripajanja teritorije BiH Austrougarskoj monarhiji, pa je samim tim presuda bila nezakonita, optužnica nije bila validna, a celi proces bio je politički obojen”, istakao je Obradović.

On je naveo da je tadašnjim vlastodršcima, okupatorima u BiH, bilo važno da Principu bude izrečena smrtna presuda, pa je tako i urađeno.